ПЪРВИТЕ ГОЛЕМИ УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ В СЪСТЕЗАНИЯТА ПО ГЕОГРАФИЯ




От 12 октомври 2004 г. в продължение на един месец Националният музей „Земята и хората“ бе домакин на изложбата „Нашият роден край“, организирана от сп. „Обучението по география“ – инициатор за включването на българските ученици в редица престижни международни състезания по география.
Експонати на изложбата бяха:
25 оригинални постера на тема „Нашият роден край“, изработени с много любов, умение и въображение от ученици (10 – 14 г.) от цялата страна (постерите са класирани за националния кръг от международното състезание за постери, вж. бр. на сп. „Обучението по география“ )

информационни табла за:
* национални и международни конкурси и състезания по география, инициирани или обявени чрез сп. „Обучението по география“ на които български ученици са се представили успешно и са спечелили призови места: „100 национални туристически обекта“ (6 етапа, съвместен конкурс на списанието с „Картография“ ЕООД); VІ международна олимпиада по география в Тампа, Флорида през юли 2003 г.; V международно състезание по география на IGU в Гдиня, Полша, през август, 2004 г. (сребърен медал), Първо международно състезание за постери на IGU в Глазгоу, Шотландия, през 2004 г. (първо място);

* структура, съдържание и рубрики на сп. „Обучението по география;

* нови инициативи на сп. „Обучението по география“ за ученици:
Повод за изложбата бе изключителният успех на българските деца в Първото международно състезание за постери под мотото „Една Земя – много светове“, организирано от Комисията за обучение по география на МГС (СGE – IGU) и Асоциацията на шотландските учители по география (SAGT) по случай юбилейния ХХХ световен конгрес на географите в Глазгоу, Шотландия (август, 2005 г.). По инициатива на сп. „Обучението по география“ и чрез Националния комитет по география, член на IGU, България също получи право да участва в това състезание. То беше на тема „Нашият роден край“ и се проведе в три кръга – регионален, национален (София, декември 2003 г.) и финален международен (Глазгоу, юли, 2004).


Част от изложбата, отразяваща международните успехи на българските ученици

Жури от български географи и учители излъчи в началото на януари 2004 г. от класираните на националния етап 25 постера от цялата страна двата най-добри (на ученици от Самоков и Кърджали), които бяха изпратени за участие на финалния кръг в Глазгоу (сп. „Обучението по география“, 1/2004). За наша голяма радост и гордост постерът „Западни Родопи“ на 13-годишната ученичка от Самоков Николина Георгиева беше отличен измежду всички постери от цял свят и класиран на първо място, а неговата авторка като награда беше поканена за официален гост на Световния конгрес на географите в Глазгоу (сп. „Обучението по география“, 4/2004). Това е най-големият успех за българската география, постигнат от едно достойно за уважение и възхищение талантливо българско дете! (вж. стр. 17).


На 15 октомври 2004 г. от 12:00 ч. в Залата на гигантските кристали в НМ „Земята и хората“ се проведе церемония по представянето и награждаването на учениците, отличени на национални и международни конкурси и състезания по география. Сред наградените бяха:
Дипломи, грамоти и награди бяха връчени от името на МОН, МОСВ, Географския институт на БАН, „Картография“ ЕООД, сп. „Обучението по география“, Комисията за провеждане на национално състезание по география.
Думата имаха и наградените. С особено голям интерес и искрени амплодисменти беше посрещната Николина Георгиева. Тя представи своята мултимедийна презентация от Глазгоу и разказа накратко за церемониите по време на конгреса, на който беше официален гост. Разказът й беше онагледен с оригинални снимки от събитието. Свои впечатления от състезанието в Полша сподели и Павел Нанков.


Н. Георгиева разказва впечатления от Глазгоу в компанията на столични журналисти

На тържеството присъстваха ученици, учители, експерти в РИО от страната и представители на различни академични институции, министерства, фирми. Церемонията привлече журналисти от БНР, телевизия „7 дни“, вестниците „Аз Буки“, „Стандарт“, „Сега“, „Новинар“, „Дневен труд“. Церемонията води Петър Стефанов, зав. редакция на сп. „Обучението по география“ и координатор за България на Първото международно състезание за постери на IGU. В края на тържеството той направи две предложения към МОН:
1. Да се създаде специализиран фонд в министерството за покриване на пътните разходи на българските ученици и техните ръководители, които вземат участие в международни конкурси, състезания и олимпиади по различни учебни предмети.
2. Да се предложи на ръководствата на българските университети да зачитат като взет с 6,00 кандиданстудентския изпит по география на лауреатите от международни географски конкурси, състезания и олимпиади.

Много софиянци и гости на София споделиха в специалната Книга за впечатления възхищението си от таланта и дръзновението на българските деца. Възможност да разгледат изложбата имаха и гражданите и гостите на Стара Загора (декември, 2004 г.) и Габрово (януари, 2005 г.). Предвижда се изложбата да посети и други селища, за да могат повече деца от страната да видят отличените творби на своите връстници и да получат информация за предстоящите конкурси и състезания по география.
Петър Стефанов