ШЕСТА МЕЖДУНАРОДНА ГЕОГРАФСКА ОЛИМПИАДА ‘2006 (АВСТРАЛИЯ)

Новото голямо предизвикателство на Международния географски съюз – Шестата международна географска олимпиада, ще се проведе в Брисбейн, Австралия, от 28 юни до 3 юли 2006 г. След Гдиня, Полша (август, 2004 г.), това е нова голяма възможност за българските ученици да демонстрират географски знания и умения на световна сцена. Пътуването до Австралия ще бъде не само награда за най-добрите, сформиращи националните отбори, но и шанс за младите хора от цял свят да установят нови контакти и да споделят опит.

Олимпидата има три части – писмен тест, мултимедиен тест и значителна по обем теренна работа. Провежда се според правилата, въведени от Специалния комитет на Международния географски съюз (вж. сп. “Обучението по география”, 5/2003, 1/2004 и 2-3/2004). Националните отбори ще се сформират от ученици на възраст между 15 и 19 г. и ще се водят от двама учители. Официален език на Олимпидата ще бъде английският.

Брисбейн, в югоизточен Куинсланд, е един приятелски настроен субтропичен град, с приятна мека зима. Програмата на Олимпиадата ще включва срещи с уникалната австралийска жива природа и влажни гори. Не бихте могли да пропуснете да посетите и чудесните плажове на Златния бряг. За повече информация можете да посетите този сайт: http://www.ourbrisbane.com

Шестата Международна географска олимпиада ще се проведе във връзка с Регионалната конференция на международния географски съюз и Симпозиума на Комисията по географско обучение. Домакин ще бъде Кралското географско дружество на Куинсланд и Асоциацията на австралийските учители. Повече информация за международната олимпиада по география можете да намерите на следния адрес в Интернет: www.geocompetition.org.