2 февруари
Световен ден на влажните зони


МОДЕЛ НА КЛАСИФИКАЦИЯ НА СИСТЕМИТЕ ОТ ВЛАЖНИ ЗОНИ В ЛУДОГОРСКО-ДОБРУДЖАНСКИЯ РАЙОН

Георги Железов
СУ „Св. Кл. Охридски“, Геолого-географски факултет
София 1504, бул. "Цар Освободител" 15, E-mail: gzhelezov@abv.bg

В българската географска и хидроложка литература като влажни зони се разглеждат езерата, блатата и изкуствените водоеми (язовирите). Водещ фактор при тяхното групиране и класифициране е генезисът им. В зависимост от произхода си езерата се поделят на естествени и изкуствени. Естествените се делят на крайморски, крайречни, ледникови, тектонски, карстови, свлачищни (География на България, 1961, 1982, 1997, 2002; Хидрология на България, 1961 и др.). Често при определянето на таксоните се преплитат генетичните характеристики на влажните зони и тяхното географско местоположение.
Изкуствените влажни зони се подразделят на създадени от човека (язовирите) и възникнали при определени стопански дейности (кариерни езера при открит добив на суровини, мелиоративни мероприятия и др.).
В приетия през 1995 г. Национален план за действие по консервация на най-значимите влажни зони в България се обособяват в четири района, като водещ фактор е тяхното географско местоположение. Избирането на географското положение на влажните зони като базис за тяхното класифициране е по-правилно, тъй като е много трудно една влажна зона да се обособи само като карстова или възникнала само под влиянието на дадена река или море. В много от случаите е трудно да се отчлени дори водещата група от фактори. Влажните зони в България са резултат от сложното развитие и проява на различни природни процеси. Типичен пример в това отношение е най-известната българска влажна зона Сребърна. От една страна, нейното възникване е под влияние на р. Дунав, от втора, особено в палеогеографски аспект – на реките Сребърска и Кълнежа, от трета – на карстовите извори в дъното на самото езеро и в района около него. Трудно е да се определи кое влияние е доминиращото. Определянето на езерото като крайречно и р. Дунав като водеща за формирането и функционирането на влажната зона следва да се преразгледа. Показателен в това отношение е десетгодишният период от време (1985-95г.) без приток на дунавски води в езерото. При такава обстановка би следвало езерото да пресъхне в рамките на 2-3 години. Обилното карстово подхранване запази езерото до започването и осъществяването на природорегулационните и придоконсервационните дейности в района.
При класифицирането на влажните зони много полезно е да се изхожда от определението, записано в Рамсарската конвенция (1971). Според този документ влажните зони са територии, заети от езера, блата, тресавища, торфища и мочурища, които са естествени или изкуствени, постоянно или временно покрити с вода в статичен вид. Влажните зони могат да са сладководни, солени или бракични, включвайки и морски води, като дълбочината на ниските вълни не надвишава шест метра. Според текста на конвенцията като влажни зони могат да се разглеждат крайречните и крайморските зони, съседни на влажните зони, както и заливаните острови. В най-общ смисъл влажните зони са области на среща между водата и сушата.

* * *

Специфичен модел за класифициране на влажните зони, подходящ и за България, предлага R. Wetzel (2001). На високо класификационно ниво в теоретичен аспект влажните зони се поделят на: – Морски – територии, където няма въздействие на речни заливания (скалисти брегове, лагуни, коралови рифове). Морскияй тип включва влажни зони, свързани с бреговата линия. Тази среда е експозирана към открития океан и е под силното въздействие на океански морски вълни, отличава се и с висока соленост - над 30 ‰. Най-важният фактор е въздействието на приливните вълни върху хабитатите и формирането на режим на заливане.
Естуарни – местата на свързване между реките и моретата (делти на реки, блата и тресавища в делтите и разливите). Влажните зони в естуарната система се асоциират едновременно с естуарните и морските системи. Естуарните системи са отворени към океана или морето, но основният тип седиментация е от реките. Морската вода се разрежда от води, идващи от сушата и солеността е по-ниска, отколкото на морските системи. Естуарните системи са под въздействие на океанските и морски приливи, но на по-ниско ниво.
Езерни – зони с постоянни водни маси (влажни зони, свързвани с езерата). Те обикновено са локализирани в топографски депресии или в преградени речни долини. Тези системи включват постоянно овлажнени езера и резервоари, прекъснати езера и приливни езера. Езерните влажни зони основно съдържат широка област от дълбоки води и са под въздействието на вълновата активност. При речните системи солеността е под 0,5 ‰.
Речни – земи, периодично под въздействието на речни заливания (влажни зони по поречието на реки и потоци). Речните системи съдържат влажни зони и канали с дълбоководни хабитати. Водата е главно от заливания в тези системи по дължината на основните канали. Водите са сладководни и солеността им не надхвърля 0,5 ‰.
Блатисти – влажни зони с повече или по-малко количество постоянни води (блата, мочурища и тресавища). Влажните зони в блатистите системи са доминирани от дървета, храсти, мъхове, лишеи. Тези хабитати не са под въздействие на водни приливи. Блатистите системи включват изкуствени басейни, блата, тресавища, мочурища и влажни ливади. Влажните зони в системата са под частично въздействие на движението на вятъра и водата. – Изкуствени – влажни зони, създадени или основно модифицирани от човека (язовири, рибарници, солници, изкопни ями и др.).

Според критериите за класифициране на R. Wetzel (2001) влажните зони в Лудогорско-Добруджанския район се поделят на: 1. Морски тип – черноморското крайбрежие с прилежащата си брегова ивица и шелфова зона се определя като специфична влажна зона. В разглежданата територия се включва бреговата ивица от нос Сиврибурун на българо-румънската граница до вододела на Франгенското плато между водосборите на Провадийска река и р. Батова и Краневска река. Характеризира се с разнообразни ландшафти - плажни ивици, периодично заливани с морски води, клифови брегове на платовидните заравнености, речни устия.

2. Езерен тип – включва разнообразни по големина и произход езерни басейни. Първата група са по Черноморието – Дуранкулашко ез., Шабленско-Езерецко ез. и др. Втората група езера са по дунавското крайбрежие – Сребърна, Малък Преславец.

3. Блатен тип – разположени са главно по дунавското крайбрежие и се определят като краен стадий на развитие на езерните басейни – Гарванско блато, Машкирево блато, Долноряховско и Пожаревско блато. Изключение прави само Сухото блато при с. Ген. Колево (Добричко), което може да се класифицира и като влажна ливада.

4. Речен тип – включва речните долини на реките Батова, Краневска и Болата, вливащи се в Черно море; Гяурджик, Малък Чаирлък и др., вливащи се в р. Дунав. Към този тип също се включат реките с непостоянен отток – Суха река, Царацар, Сенковец, Канагьол. При пълноводие те наводняват обширни територии с тревни формации, формирайки влажни ливади. Самото дунавско крайбрежие може да се обособи като отделна подсистема в системата на речните влажни зони, в която да се включат дунавските острови, тъй като те са подложени на прякото въздействие на речните води. Специфична влажна зона представляват лонгозните гори в устието на р. Батова, определяни в някои от класификациите като горски тип влажна зона.

5. Изкуствени влажни зони:
  • рибарници – при с. Нова Черна (Силистренско);
  • напоителни системи – Бръшленска, Попинска, Айдемирска, Батова, Ваклинска;
  • кариерни езера – при гр.Каолиново, Сеново, Ветово, Оброчище;
  • язовири.

  • В определени случаи в зависимост от конкретните условия се налага обединението на дадени таксони. Този подход е удобен при езерния и блатния тип влажни зони, тъй като блатата по дунавското крайбрежие се разглеждат като етап от развитието на езерните басейни. По този начин езерните и блатните влажни зони са представени чрез един таксон на картата с основните типове влажни зони в Лудогорско-Добруджанския район (фиг. 1).


    ЛИТЕРАТУРА
  • География на България. Т.1. Физическа география, БАН, 1966, 1982.
  • География на България, БАН, 1997, 2002.
  • Георгиев, Г. Същност и разбиране за влажните зони, "Обучението по география", 1/2004, 5-15.
  • Гудев, Ил. Класификация на реките, потоците, водите или барите в земите, заселени от българи, Сливен, 1899.
  • Иванов, К. и кол. Хидрология на България, НИ, 1961.
  • Национален план за приоритетни действия по опазване на най-значимите влажни зони на България, МОСВ, 1995.
  • Ramsar convention, UNESCO, 1971.
  • Wetzel, R. G. Limnology. Lake and River Ecosystems. Third edition. Academic Press. San Diego-San Francisco-Boston-London-Sydney-Tokyo, 2001.




  • MODEL OF CLASSIFICATION OF WETLANDS SYSTEMS IN LUDOGORSKO- DOBRUDZHANSKI REGION

    Georgi Zhelezov
    Sofia University "St. Kliment Ohridski"

    SUMMARY
    The investigation shows the problem with classification of natural and artificial wetland systems in Ludogorsko-Dobrudzanski region. The Classification of the wetlands in Ludogorsko- Dobrudzhanski region is based on the theoretical principles in Wetzel's classification of the wetlands (2001).
    Wetlands system divide on five basic types- marine type, river type, marsh type, lake type and artificial type. Marsh type and lake type are uniting in one type. This types show different level of the evolution of the wetlands. The digital model of spatial distribution of the different wetlands system have been built.