Честито!

ВРАЧАНСКИ УЧИТЕЛ ПО ГЕОГРАФИЯ ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНАТА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА
„ДАСКАЛ БОТЬО ПЕТКОВ“


Ежегодната национална награда „Даскал Ботьо Петков“ за принос в развитието на българското образование през 2004 г. бе връчена в гр. Враца. Тя се присъжда от Общонародна фондация „Христо Ботйов“ и нейният седми носител е врачанският учител Георги Павлов. Той е дългогодишен преподавател по география в Езикова гимназия „Йоан Екзарх“ и носител на наградата на Община Враца „Учител на годината“ през 2004 г.
Наградата „Даскал Ботьо Петков“ бе връчена от председателя на фондацията – г-н Боян Ботйов на 1 ноември 2004 г. на общоградско тържество пред паметника на Св. Софроний Врачански. За първи път тази награда е връчена в родния град на Ботйовия баща – Карлово. Трябва да се отбележи, че Георги Павлов е първият мъж сред отличените. Досега носителки на този приз са шест учителки по български език и литература от градовете Карлово, Пловдив, Калофер, Габрово, Велико Търново и Русе.
Според учредителите между специалността на новия носител на наградата Г. Павлов и издадената от Ботьо Петков „Кратка всеобща география“, отпечатана през 1868 г., съществува символична връзка. Наградата, която вече по традиция се връчва в Деня на народните будители, представлява плакет с образа на Ботйо Петков, изработен от скулптура Георги Недялков, почетна грамота и парична част на стойност 400 лв.