НИЕ ВЪРВЯХМЕ ...
(РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ТОДОР ГЛАДКОВ ОТ ГР. ТРОЯН)


Поводът да се проведе тази ретроспекция бе 20-годишнината от организирането на първата екологична коло-експедиция „Осъм-84“. В нея участваха ученици от 6-тите класове, които имаха за цел изследване замърсеността на р. Осъм от гр. Троян до вливането й в р. Дунав при с. Черквица, недалеч от гр. Никопол.

Изложбата бе подредена във фоаето на читалище „Наука“ като част от програмата за честване празника на града – Петковден (14 октомври). Откриването на изложбата стана на 8 октомври при изключително тържествена обстановка, духова музика, множество граждани и участници в експедициите, представители на местните медии – вестници и телевизия.
Цялостната дългогодишна дейност на Тодор Гладков и хората около него бе представена в 5 раздела. В първия бяха показани фотоси, отразяващи дейността на учениците по време на експедиция „Осъм-84“. В едър план се открояваха „химиците“ от походната лаборатория, които правят анализи на водата; „географите“, които измерват речния отток на р. Осъм и събират скални образци; „биолозите“, които събират растения за хербарий и насекоми за сбирки и фотодокументират вековните дървета в ц. Муселиево и с. Санадиново; „историците“, които събират сведения за селищата, през които минава експедицията и организират срещи с известни личности. Като експонати на изложбата бяха показани екипировката на участниците, дневниците на отделните групи, резултатите от проучванията.

Значимо място заемаха снимките, свидетелстващи за участието в организацията и провеждането на международните експедиции в бившия Съветски съюз и в България. През 1987 г. група от 15 ученика активно участва в първата международна съветско-българска експедиция „Красная Гвоздика“ (Червен карамфил) по маршрут: Москва-Торжок-Калинин-Новгород-Ленинград (Сант Петербург). Разстоянието от 740 км е преодоляно с велосипеди, пеш и с влак. В продължение на 33 дни са посетени много паметни места, свързани с Втората световна война.

През 1988 г. са организирани други 2 българо-съветски експедиции - едната на територията на България, а другата на територията на Сибир. Експедицията „Богатири“, посветена на 110-годишнината от Освобождението на България от турско робство, има маршрут: Свищов-Плевен-Ловеч-Троян (с велосипеди) – Троян-Беклемето-вр. Амбарица-вр. Ботев-вр. Триглав-Шипка (пеши преход) – Шипка-Казанлък-Стара Загора-Пловдив-София (с автобус) и 5 дни отдих във Варна.

Веднага след „Богатири“ група от 30 български ученици участва в международната експедиция „Сибир-88“ на територията на Новосибирска област. Заедно с българската група участват и представители на Полша, бивша Чехословакия, Казахстан, Чувашка АССР, Удмуртска АССР и др. В продължение на 21 дни участниците изучават руската природа и установяват много контакти.


Третият раздел на изложбата бе посветен на дейността на експедиционния отряд „Героите от Урсел“, който в продължение на 6 години работи по редица теми, предимно екологични: Проучване на флората на родния край с цел създаване на Червена книга на Троянския край. Посетени са всички обекти в България под егидата на ЮНЕСКО и са подготвени книги за всеки един от тях. Организирани са множество екскурзии из страната за запознаване с природните красоти и историческите забележителности на България. През 1989 г. експедиционният отряд е класиран на първо място в страната.

В четвъртия раздел бе показана 14-годишната дейност по изследване флората на Централен Балкан, в резултат на което е издадена книгата „Зеленото богатство на НП „Централен Балкан“ с автори доц. Петър Желев от Лесотехническия университет-София и Тодор Гладков (вж. стр. 71).

През всичките тези години са организирани няколко научни експедиции: 1990 г. „Козя стена“; 1991 г. „Стенето“; 1992 г. „Амбарица“ и „Козя стена“; 1993 г. „Хеем“; 2002 г. Тъжа-Ботев-Амбарица-Добрила-Беклемето; 2004 г. Вежен-Козя стена-Чифлик; Калофер-х. Рай-х.В. Левски-х. Амбарица-Троян. Цел на всички тези експедиции е да се уточнят границите на местообитания на защитените и редки растения в района на Централен Балкан.

Последния раздел от изложбата разказваше за петте издания на Пътуващите училища (1993-1999 г.), организирани с учениците от 7-мите класове на ОУ „Ив. Хаджийски“. В продължение на 5 дни по маршрута Троян-ц. Чифлик-х. Хайдушка песен-х. Козя стена-х. Васильов-х. Коман-с. Калейца-Троян учениците, поставени в една нестардартна обстановка, се запознават отблизо с природата и проверяват на практика придобитите през годината знания и умения в стандартното училище. Тази форма се оказва мощен фактор за формирането на детската личност.

След откриването на изложбата инж. Ивайло Николов, зам. директор на НП „Централен Балкан“, представи книгата „Зеленото богатство на НП „Централен Балан“.