МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС
„КАРСТ ПОД ЗАЩИТА – ДАР ЗА ПОКОЛЕНИЯТА“


Конкурсът, организиран от Фондация Център по карстология „Владимир Попов“ и Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“ съвместо със сп. „Обучението по география“ е посветен на Международната научна конференция „Защитени карстови територии - състояние проблеми, перспективи“ (18-21 октомври 2005 г., Шумен).
Конкурсът е под общото мото на конференцията „Карст под защита – дар за поколенията“ и се провежда в 5 категории:

1. За ученици:
1.1. До 12 г.– Рисунка, творба с природни материали
1.2. Над 12 г. – Плакат и мото
Ние живеем в един динамичен и понякога тревожен свят. Но в него все още има дивна красота с изваяни чудни скали, бистри изворни води и подземни дворци, които изплуват от тайнствения мрак на пещерите. Това царство, наречено карст, което за първи път си открил по време на екскурзия, или в което си се родил и живееш, вълнува твоето въобръжение. Изпрати ни своята рисунка, разказ или стихотворение. А може би обичаш да майсториш с материали от природата – изпрати ни своя оригинална творба.
А ако си по-голям и вече те вълнува как да запазим тези кътчета от природата и за твоите връсници от идните поколения, изпрати ни своя призив и своя плакат.

2. За учители – Моят необикновен урок
Карстовите райони са уникални със своите природни феномени, със спецификата и разнообразието на животни и растения, с традициите и бита на обитаващото ги население. Този рядък свят на красота, изненади и емоции, е твоята необичайна класна стая. И в нея ти правиш заедно с развълнуваните си ученици-откриватели вашия урок-изследване за карста. ` Изпрати ни този урок – на CD или видеофилм.

3. За студенти – Научно есе
В научните знания има малко познати, но вълнуващи области. Ти желаеш да бъдеш изследовател точно в такава област и си открил карста и пещерите, спелеологията и карстологията. Те все-повече те пленяват, примера на изследователите на бездните и подземните тайни, на тези малко останали бели петна в нашата планета, е заразителен. Ти вече си се потопил в този свят, ти вече си направил първите си изследвания на карста. Напиши и своето първо научно есе и го изпрати за конкурса. Есето може да бъде илюстрирано със снимки и графични приложения.

4. За природолюбители-фотографи – Композиция (от 3 до 5 снимки)
Един лъч светлина върху изваяна от водата пещерна фигура; късче небе, притиснато между отвестни скали на ждрело; дърво, кацнало на непрестъпна скала; спящ прилеп с оросени крила; тъмнеещ вход към подземно тайнство; нежен цвят сред остри скални ръбове; детски очи, изгарящи от възхищение и отразили частица от заобикалящо неземно великолепие – направи своето внушение чрез подбрани мигове, които е запечатал твоят фотоапарат и изпрати композицията си от снимки – послание към съвременниците и завет за потомците.

Краен срок
Материалите за конкурса да се изпращат в срок до 15 септември 2005 г. по пощата или Интернет на адрес:
България, 1113 – София,
Географски институт на БАН,
ул. „Акад. Г. Бончев“ бл. 3 (за конкурса),
е-mail: sh2005@abv.bg, www.karst.iit.bas.bg

Всяка творба да бъде придружена с обяснителен текст, съдържащ име и адрес на автора, заглавие, кратко описание на реализираната идея, съгласие на автора творбата му да бъде показвана в изложби и да бъде публикувана от организаторите при запазване на авторското право.

Езици
Един от официалните езици на конференцията – български, руски, английски

Награди
По време на конференцията със специална церемония отличените от международно жури участници ще получат награди - по 3 грамоти за всяка категория и специални сувенири. Най-добрите творби ще бъдат публикувани в сп. „Обучението по география“, в сайтовете на списанието и конференцията и ще бъдат показани на организираната изложба в Шумен, посветена на конференцията. След нейното закриване, изложбата ще бъде експонирана в София и в други български градове.