НАЙ-ВАЖНИТЕ ГЕОГРАФСКИ СЪБИТИЯ ПРЕЗ 2004 ГОДИНА


Най-важните географски новини през изтеклата 2004 г. включват няколко геополитически промени, построяването на една нова столица, счупване на транспортни рекорди и, разбира се, големи урагани и катастрофални земетресения с цунами. Според About Geography сайта за топ-събития за годината са класирани 10 най-важни събития
(http://geography.about.com/od/globalproblemsandissues/a/2004top10.htm):

10. В Бутан за първи път се въвеждат кредитни карти. През октомври Националната банка на страната е издала 12 кредитни карти на правителствени чиновници и бизнес-лидери, за да ги улесни в международните им официални връзки.

9. Южна Корея премести столицата си (август). Независимо от отрицателната реакция от преместването на южнокорейската столица от Сеул, президентът Рох Моу-хюн избра централния Еонги-Нонджу район на Чунгчонгската провинция на Южна Корея като място за новата столица на страната.

8. Избор на седем нови страни-членки на НАТО (април). На 2 април към НАТО се присъединиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

7. Изменения на знамена на държави:
март – щата Джорджия на САЩ приема ново знаме;
април – държавата Чад повдига въпроса за еднаквите знамена с Румъния;
юни – в Ирак се въвежда старият иракски флаг, който замества временния;
юли – Нова Зенландия започва обсъждания за ново знаме;
октомври – Черна гора избира ново знаме.

6. Малдивите правят нов остров, за да избегнат пренаселването. Правителството на Малдивите построи в една лагуна изкуствен остров с площ 1 860 кв. км, наречен Хулхумале. Вече 1500 души са се заселили там, като през следващите 15 години правителството се надява да премести на новия остров 45 000 от общо 300 000-те жители.

5. Гренландия прави опит за независимост (октомври). Този най-голям остров на планетата с население 57 000 души се управлява от 1721 г. от Дания, но сега се надява, че откриването на злато, диаманти и нефт във и около острова ще ускори борбата за независимост.

4. Рекордът за най-дълъг пътнически полет е счупен два пъти (февруари и юни). С откриването през юни на пътнически полети от Сингапур до Неуарк (Ню Джърси) Сингапурските ареолинии бият собствения си рекорд за непрекъснат пътнически полет, поставен през февруари за полети от Сингапур до Лос Анджелис. Полетът до Неуарк е дълъг 18,5 часа.

3. Изключителна година на много урагани и тайфуни, нанасящи огромни щети във Флорида и Карибския басейн и в Тихоокеанския район на Филипините, Тайван, Япония.

2. Иран забранява продажбата на изданията на американската компания Нашинъл Джеографик във връзка със спор за географско име (ноември). По този начин Иран протестира срещу използването в осмото издание на Световния атлас на Нашинъл Джеографик на наименованието Арабски залив като второ, алтернативно на Персийски залив. Проблемът е породен от териториалните претенции между Иран и Обединените Арабски емирства.

1. Приети са нови членове на Европейския съюз (май). Десетте новоприети страни – Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения – увеличиха броя на страните-членки в Европейския съюз до 25.

Към този списък трябва да прибавим и печално известното вече земетресение в края на годината (26 декември) в Суматра. То засегна огромен регион от Тихия и Индийския океан, а разрушенията и цунамите погубиха над 300 000 души (за повече подробности можете да прочетете в бр. 2-3/2005 на сп. „Обучението по география).