УРОК ПО ГЕОГРАФИЯ СПАСЯВА 10-ГОДИШНАТА ТИЛИ И НЕЙНОТО СЕМЕЙСТВО


На фона на ужасната трагедия в Индийския океан в края на декември 2004 г. станахме свидетели и на едно ярко събитие със щастлив край. Навременната и осъзната тревога, обхванала 10-годишно английско момиче, спаси нейното семейство и още 100 други туристи от унищожителното азиатско цунами. За гигантските вълни-убийци тя беше научила от урока по география…

Тили Смит (Tilly Smith) заедно с майка си Penny, баща си Colin и 7-годишната си сестра Holly прекарвали почивката си на плажа Maikhao (о-в Phuket, Тайланд), когато внезапно водата сякаш завряла и бързо се отдръпнала навътре в Андаманско море. Този необичаен отлив смаял туристите на плажа – на хоризонта кораби и яхти започнали бясно да подскачат.

Тили, която само преди две седмици учила за цунами в часа по география, бързо осъзнала в каква опасност са изпаднали. Тя казала на майка си, че трябва веднага да напуснат плажа, като обяснила, че са се появили всички признаци за приближаващо цунами – тези признаци тя вече е описвала в своя училищен проект.
Нейните родители предупредили и другите плажуващи и служителите на своя хотел, който бързо бил евакуиран. Минути по-късно вълната-цунами връхлетяла брега, но там никой не бил убит и не пострадал сериозно.

Тили, която е от Surrey в Англия, с основание вдигнала високо авторитета на своя учител по география Andrew Kearney от Oxshott’s Danes Hill Prep School.
След щастливото избавление тя разказала пред местния вестник „The Sun“: „В края на срока г-н Kearney ни преподаваше за земетресенията и как те могат да предизвикат цунами. Когато бяхме тук на плажа, аз забелязах как водата се променя. Появиха се мехурчета и започна внезапен отлив. Аз разпознах признаците и осъзнах, че възниква цунами. И казах на мама.“
Майката на Тили споделила, че е много горда със своята дъщеря, а директорът на нейното училище Robin Parfitt признал, че тя притежава „мъдрост, по-голяма за годините й“.

Г-н Kearney разказал, че помни обучението на Тили и нейните съученици и споделил, че в ситуацията, в която тя изпаднала, следващите 5-10 минути след неочаквания отлив били критични за оцеляването на хората по брега. Той високо оценил съобразителните действия на своята ученичка, които били много точни.

Аз съм ужасен от новините за катастрофата, но същевременно съм така щастлив, че семейството на Тили е в безопасност. – разказва той пред „The Sun“ – Тя е много лъчезарно и уравновесено момиче. Но нейният характер най-добре проличава от храбрите й действия в тази ужасяваща ситуация.

По молба на Thai tourist board семейството на Тили решило да изкара до края своята почивка...

По материал на IGU CommNet mailing list, 
разпространен от проф. Ronald F. Abler, 
генерален секретар и ковчежник 
на Международния географски съюз (IGU)