2007 –
МЕЖДУНАРОДНА ХЕЛИОФИЗИЧНА ГОДИНА
През 1957 г. учените, вдъхновени от резултатите, получени по време на Международните полярни години през 1882 и 1932 г., организираха Международната геофизична година (МГГ), за изследване на глобалните явления на Земята и геосферите. МГГ обедини усилията на повече от 60 000 изследователи от 66 държави, работещи в специално създадени центрове, разположени между двата земни полюса, в това число и много специалисти по география.

В Международната геофизична година (1957 г.) активно участие взе Географският институт на БАН, който изследва условията за фирнизация в циркуса Големия казан под стената на вр. Вихрен (Пирин). През периода 1957-58 г. специалисти от института организира физикогеографска станция и в трудни, често рискови условия провеждоха комплексни режимни изследвания и детайлно картиране (Вл. Попов - „Известия на Геогр. инст. БАН“, Т. VІ, 1962; Т. VІІ, 1963).

През 2007 г. се навършват 50 години от провеждането на Третата международна геофизична година и 50 години от началото на космическите изследвания на човечеството (Припомняме на читателите, че на 4 октомври 1957 г. бе изстрелян първият изкуствен спътник на Земята „Спутник-1“). По този повод бе решено да се инициира широко международно сътрудничество, посветено на изучаването на Земята, околоземното космическо пространство и слънчево-земните взаимодействия. Под егидата на Организацията на обединените нации през 2007 г. ще бъде обявена Международна хелиофизична година (International Heliophysical Year).

Основни цели на изследванията на повече от 200 000 учени от цял свят ще станат:

За предстоящите проекти и събития в рамките на Международната хелиофизична година (2007) и българското участие и инициативи в нея читателите на сп. „Обучението по география“ ще получават своевременна информация.