ПОСТИЖЕНИЯ И ПРОБЛЕМИ ПРИ ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЯ В ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП (ТРЕНИНГОВА ПРОГРАМА)


През втория срок на учебната година работата на учителите по география по тренинговата програма за развитие на професионалните компетенции в четирите центъра в София, които бяха представени в брой 2-3/2005 на сп. „Обучението по география“, имаше следните особености:

1. Беше подготвен и проведен един урок от Нели Маринова през май. Това е урокът-дискусия на тема „Предимства за България от нейното присъединяване към ЕС“ с използване на информация от Интернет (вж. стр. 39);

2. Представители от четирите групи се включиха в две тренингови програми за използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в обучението по география.
Първият тренинг е в контекста на научния проект на Географския институт на БАН „Експериментално въвеждане на съвременни информационни технологии (ГИС и Интернет) в обучението по география и икономика в средното училище в България“, който беше представен в брой 6/2004 година на сп. „Обучението по география“. В този тренинг участваха седем учители по география от сраната – пет от тях са от София и по един от Ловеч и Благоевград.

Сред колегите от София са координаторите на три от четирите групи – Нели Маринова – 14 СОУ, Ася Богоева – 138 СОУ, Виктория Каранлъкова – 137 СОУ, както и Маргита Силянова – 7 СОУ, и Елизабет Бойдева – 73 СОУ. От гр. Ловеч участва Наталия Петкова – Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I“, а от Благоевград – Антон Драгоев – Природноматематическа гимназия. Колегите се обучиха в Географския институт на БАН да работят със софтуеърния продукт Arc View, подготвиха се и проведоха урок по география с използване на ГИС в своите училища (вж. стр. 27). Повече информация и лични впечатления на колегите за тяхната работа по този експеримент очаквайте в следващия брой на списанието.

Вторият тренинг също се провежда в контекста на проект за използване на ИКТ. Той е за уеб–базирано обучение. През юни започна обучението на пет колеги от София: Мария Енчева – 24 СОУ, Жанина Здравкова – 132 СОУ, Никола Кръстев – 85 СОУ, Гергана Иванчова – ПГХВТ, Любомир Гергов – ПГЕТ. Както се вижда, в тази група участва координаторът на четвъртата група в София – групата на професионалните гимназии.

В следващите броеве на списанието ще бъдат представени и някои аспекти от методологията на уеб-базираното обучение и опитът на колегите в изработването на задания за този вид обучение.


Гл. ас. д-р Даниела Ангелова-Ганчева
ДИУУ – СУ „Св. Кл. Охридски“