„ЗЕМЯТА – ПОЗНАТА И НЕПОЗНАТА“
(РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА)


Десислава Делибалтова

Национален музей „Земята и хората“
1421- София, бул. „Черни връх“ № 4,
e-mail: ddelibaltova@abv.bg

Конкурсът за младежка научна разработка „Земята – позната и непозната“ се организира от Фондация „Земята и хората“ с финансовата подкрепа на Фондация „Еврика“. Първото му издание стартира на 15 април 1998 г. (за повече информация вж. бр. 1/2003 и 1/2004 на сп. „Обучението по география“). От 2003 г. конкурсът протича под патронажа на Министерството на образованието и науката и е включен в Националния календар за извънучебни дейности за учебната 2004/2005 г.

В организационния комитет на конкурса участват: доц. д-р Михаил Малеев – председател (Фондация „Земята и хората“), д-р Ирена Пейчева (ЦЛМК – БАН), доц. Страшимир Страшимиров (МГУ „Св. Иван Рилски“), доц. д-р Марин Иванов (СУ „Св.Кл.Охридски“, ГГФ), н.с. д-р Мариан Върбанов (Географски институт на БАН), Петър Стефанов (Географски институт на БАН), Тони Иванова (МОН, отдел „Духовно развитие“), Светлана Енчева (НМ „Земята и хората), Лариса Нешева (НМ „Земята и хората„) и Десислава Делибалтова (НМ „Земята и хората„) - секретар на конкурса.

Целта на конкурса е да насочи младите хора към изучаването и съхраняването на неживата природа и устойчивото оползотворяване на минералните богатства на Земята. Конкурсът протича в три категории: „Ученици“, „Студенти“ и „Млади научни работници“.

Разработките, участващи в конкурса, са реферати, фрагменти от курсови работи, дипломни работи или дисертации, публикации, научни теми, патенти, графики, изследователски доклади, проекти, сбирки с описание, карти с обяснителни записки и др.

Тематиката на конкурса обхваща: Специални теми: В петте издания на конкурса досега са участвали над 150 разработки на ученици и студенти от цялата страна. Председател на журито на конкурса е известният български учен – академик Тодор Николов, а членове са утвърдени специалисти в областта на науките за Земята.

Петото издание на конкурса (2005 г.) е с повече от двойно нараснал брой на представените разработки (общо 47), особено в категория „Ученици“. Наред с традиционните участници като
Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ – София, 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София, и Математическата гимназия „Константин Величков“ – Пазарджик, се включиха и други училища от София, Пловдив, Габрово, Перник, Враца, Кюстендил, Котел. Борят на ученическите работи достигна 42, по 21 в двете възрастови групи. Тъй като само 26 от работите са от един автор, а останалите са от двама (6), трима (7), петима (1) и повече съавтори (паралелка и екоклуб), реалният брой на участващите ученици е поне 100.

Най-често работите в тази категория са реферати (11, от които 1 е придружен с авторски филм на CD), доклади (10) и курсови работи (8). По-редки са проектите (4, от тях 2 с компютърна презентация), научните разработки (3), изследователските доклади с компютърна презентация (2), двете фосилни колекции с обяснителни записки и единственият постер, също с обяснителни записки.

Тематичното разнообразие е особено голямо. Предпочитанието тази година бе към пещерите и карста, на които са посветени 6 разработки. Броят на работите по теми е:

В категория „Студенти“ има по един възпитаник на Геолого-географския факултет на Софийския университет, специалност геоморфология, и на Тракийския университет, Аграрен факултет, специалност екология. Темите съответно са: „Съвременни природни и техногенни релефообразуващи процеси в района на Кътинските пирамиди“ и „Възможности на спектралния анализ в близката инфрачервена област като метод за определяне на някои почвени параметри“.

Като млади научни работници участват доктор от Централна лаборатория по минералогия и кристалография – БАН, с темата „Синтез и характеристика на микропорести титаносиликати“ и двама докторанти от катедра „Геология и палеонтология“ в ГГФ на СУ съответно със „Стратиграфия и фосилна фауна на част от горната креда в Брезнишко (Западно Средногорие)“ и „Стратиграфия и амонитна фауна на валанжинския етаж в част от Централния Предбалкан (Еленско)“.

На заседание на 8 юли 2005 г. жури в състав: акад. Тодор Николов, БАН – председател, и членове доц. д-р Михаил Малеев, председател на Фондация „Земята и хората“, и директор на НМ „Земята и хората“; дпн. доц. д-р Здравка Костова – ДИУУ, СУ “Св.Климент Охридски“; доц. Михаил Недялков – Химически факултет, СУ „Св.Климент Охридски“; ст. н. с. д-р Хачадур Чулджиян – Сдружение „Природа назаем“, и Петър Стефанов – Географски институт на БАН. определи наградените конкурсни работи в петото издание на националния конкурс „Земята – позната и непозната“:

Награди за учители и научни ръководители:
Фондация „Земята и хората“ и Организационният комитет изказват своята благодарност на рецензентите и журито – утвърдени научни работници и експерти в съответните области, които съдействаха безвъзмездно при оценяването на разработките.

Връчването на наградите ще стане на 26 септември 2005 г., понеделник, от 14,00 ч. в зала Гигантски кристали на Националния музей „Земята и хората“ (София, бул. „Черни връх“ 4). На тържеството се поканват всички участници и приятели на конкурса. Наградените конкурсни работи ще бъдат показани на постери. Присъстващите участници в петото издание на конкурса ще получат грамоти.

Допълнителна информация за конкурса и участниците можете да намерите и в Интернет, на страницата на Националния музей „Земята и хората“: www.earthandman.org, или www.earthandman.hit.bg, а също от e-mail: ddelibaltova@abv.bg или тел./факс 866 14 57 и тел. 866 14 57.

Бел. ред.: С любезното съдействие на Организацинния комитет на националния конкурс „Земята – позната и непозната“ наградените ученически разработки от 2005 г. ще бъдат представени в следващите броеве на сп. „Обучението по география“.