УЧИТЕЛКА ПО ГЕОГРАФИЯ – НОСИТЕЛ НА ПРЕСТИЖНА ДЪРЖАВНА НАГРАДА

Сред първите носители на новоучредената ежегодна награда „Константин Величков“на Министерството на образованието и науката „За високи постижения като български учител и принос в развитието на образователното дело“ достойно място зае учителката по география от 164. гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, София, Мариана Султанова.

ЧЕСТИТО !

Мариана Стоянова Султанова е завършила специалност география (хидролог-климатолог) с втора специалност история в СУ “Св. Климент Охридски“ (1982 г.). Има следдипломна квалификация в ЦИУУ – София („Целева концепция за обучението по география по примера на природната география в седми клас “, 1991 г.).

Професионалната си кариера като учителка по география започва в Бургас, като от 1990 до 1993 г. е експерт по география в Регионалния инспекторат по образованието – Бургас, и същевременно е наблюдател и координатор на Българско-американски експериментален проект за въвеждане на икономически знания в българското училище (съвместно с университета в Синсинати, щат Охайо) – за Бургаски, Ямболски и Сливенски регион. От 1996 г. преподава английски език и география в София, първоначално в 151 СОУПИ, а след това в 164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, където работи и днес. През периода 2002-2003 г. е учителка в БСОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Прага, Чешка република (по история, география, свят и личност и английски език).

Участвала е в три проекта: 1991 г. - Българо-американски проект за внедряване на икономически знания в българското училище; 1997 г. ARD Bulgarian Global Environmental Facility Biodiversity Project; 1998-2000 г. Junior Achievement (членство в управителния съвет на фондацията). Ръководител на екип за създаване на ученическа фирма (1998 г.), на ученическа научна разработка за конгреса на младите изследователи в Сарагоса, Испания (2004 г.) и на клуб ”Пътешественик” в 164 гимназия. Участник в екипа на Джули Крейк от Корпус на мира – билингвистично преподаване на икономикс в 164 гимназия.

През 2002 г. участва в проверката на националната извадка на пробната матура по география. От 2004 г. е член на Националната комисия за подготовка на географската олимпиада в България и участва в подготовката и провеждането на Националната географската олимпиада. Ръководи българските групи, взели участие в конгреса на младите изследователи в Сарагоса, Испания (2004 г.) и в 5-та Международна географска олимпиада в Гдиня, Полша (2004 г.). Координатор е на българския отбор по география за участие в National Geographic World Championship (2005 г.). По покана от страна на Японската Фондация участва в срещата на преподаватели от средните училища от цял свят в Япония (ноември 2004 г.).

Участвала е с 2 доклада в научни конференции с географска тематика и има публикации в научно-методически списания, вкл. в сп. „Обучението по география“. Автор е на 17 учебника и учебни пособия по география. От 2002 г. работи върху докторантура с тематика от обучението по география.