GEOGRAPHICA BALKANICA

ПРОБЛЕМИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК "ДУРМИТОР"

Tamara Kovacevic, MSc
Svetlana Obradovic, MSc
Gordana Jovanovic, PhD

Department of Geography, Tourism and Hotel Management
Faculty of Science and Mathematics
University of Novi Sad
Trg Dositeja Obradovica 3, Novi Sad,
Serbia and Montenegro
e-mail: snstamara@yahoo.com
Тамара Ковачевич е магистър по география, от 2002 г. асистент. Научни интереси и специализация в регионалната география. Има изследвания в Суботица, Врнячка Баня, планината Гоч, Северна Бачка, Централна Сърбия, Черна гора. Участник в 5 проекта. Автор и съавтор на 15 доклада в международни форуми.
 
Светлана Обрадович е магистър в областта на туризма, от 2002 г. асистент. Научни интереси и специализация в туристическата география и управлението и маркетинга на туризма. Има изследвания в Бачка, Фрушка гора, Срем, Хърватска. Участвала с 3 доклада в международни форуми.
Деп. по география, туризъм и хотелиерство,
Фак. по наука и математика
Университет на Нови Сад
Сърбия и Черна гора
Ttg Dositeja Obradovica 3, Novi Sad
Гордана Йованович е доктор по география (2001), доцент по регионална география на Африка и Азия и география на туризма. Има изследвания в Нови Сад, Апатин, Дунав, Бачка, Банат, Срем, Войводина. Участник в 4 проекта. Автор и съавтор на 66 публикации и на 4 доклада в международни форуми.

Географско положение
Националният парк "Дурмитор" е най-ценната атракция на Черна гора. Той е природно и културно-историческо наследство с голямо значение и висока стойност. Разположен е в планинския масив Дурмитор в северозападната част на Черна гора, изграден предимно от окарстени варовици. Височината на масива варира от 450 до 2524 м (вр. Боботов кук). Площта на целия планински комплекс е 320 км2. Дурмитор има 16 ледникови езера, 5 каньона, 784 водоизточници, а някои от горите са с възраст 500 години.

Националният парк "Дурмитор" се простира между реките Тара - на север, и Пива с Буковица, Комарница и езерото Пива на запад и юг, а на изток достига до подножието на планината Синяевица. В границите на парка се включват карстовото планинско плато Дурмитор и каньона, формиран от р. Тара. В административно отношение територията на парка (39 000 hа площ) се разпределя между общините Жабляк, Савник, Плъзине, Мойковац и Плевля (Tomic, Markovic, 1996).


Фиг. 1 Географско положение на Дурмиторския национален парк в Черна гора - тук картата
Fig. 1 Geographic position of “Durmitor” National Park in Montenegro

Трудно достъпен през дългите години на турското робство, Дурмиторският район остава неизвестен чак до Освобождението, когато е включен в територията на независимата държава Черна гора и става обект на проучвания. По същото време Черното езеро с горите около него и запазеният черен бор в Крна пода в каньона на р. Тара са обявени за царски резервати на Царство Черна гора (Radovic, Cerovic, 2002).


Снимка 1 Черното езеро
Photo 1 Lake Black

През 1952 г. с цел опазване на природното и културно-историческото богатство на Дурмиторския район той е обявен за национален парк. През 1978 г. е приет закон, с който националният парк "Дурмитор" е разширен, като към него са включени планинският масив и Тарският каньон от Бистрица до вливането на реките Сузица и Тара (Tomic, Markovic, 1996).

Природните чудеса на планината Дурмитор и р. Тара са получили двойно международно признание. През 1977 г. като част от проекта “Човек и биосфера” р. Тара беше регистрирана като екологичен резерват в биосферата на света, в резултат на което попада под защитата на приетата международна конвенция, а през 1980 г. националният парк "Дурмитор" влезе в списъка на UNESCO за световното наследство.


Фиг. 1 Релеф на националния парк Дурмитор и околните територии
Fig. 1 Relief of “Durmitor” National Park and its surroundings

От гледна точка на богатство и особена стойност в парка са определени седем територии със специален статут на опазване. Това са девствените гори от смърч и ела в басейна на р. Млин, находищата на черен бор при Грна пода в каньона на р. Тара, (тук снимка на боровете) Черното езеро с горите около него, долината с езерата Скрцка в каньона на р. Сузица, Барненското езеро и езерото Забой с прилежащите им територия, както и каньонът на р. Тара (Tomic, Markovic, 1996).

....................................................................
Цeлият текст на статията четете в брой 1/2006 г. на сп. "География '21"
....................................................................

В статията се прави географска характеристика на националния парк "Дурмитор" и се разглеждат проблемите, свързани със стопанисването и управлението на неговата територия и ресурси. Основните изводи са направени на базата на подробен анализ на картни и писмени източници, както и на теренни наблюдения.

Заключение
Появата на условия за цялостно сътрудничество с международната общност и стабилизацията на вътрешния социално-икономически растеж на страната предложиха перспективи за засилено развитие на района на Дурмитор.
Необходимо е да се използват природните ресурси, като за целта се построи инфраструктура, но същевременно се въведат строги условия и стандарти за избягване замърсяването на водите, въздуха и почвите. Много е важно стриктно да се съблюдават вече приетите правила за опазване на цялата област, покриваща националния парк "Дурмитор" и каньона на р. Тара. Най-важната цел е да се опази паркът като екологичен оазис - "Дурмитор" е природен ресурс от международно значение.

Каньонът на р. Тара, който е в списъка на Световното наследство, трябва да бъде изцяло защитен от проекти за изграждане на водни електроцентрали и от различни видове замърсяване. От замърсяване трябва да бъдат защитени и всички други води - повърхностни и подземни, като особено важно е да се изгради пречиствателна станция на град Жабляк и на другите селища.


Снимка 3 Град Жабляк (Снимка: Т. Ковачевич, октомври 2003)
Photo 3 Zabljak City (Photo: T. Kovacevic, October 2003)

Планината Дурмитор има висока природна, екологична и научна стойност. Поради това трябва да се координират и контролират строителните дейности в района, за да не се допусне нарушаване на природния баланс. Екологичният подход на развитие изключва построяването на нови индустриални предприятия в района с изключение на някои малки обработващи мощности, базирани на местните материали и занаяти.

Опазването на качествата на националния парк "Дурмитор" и на неговия статут е от огромно значение за развитието на целия район и на Черна гора като цяло. Особено голямо значение има насърчаването и осигуряването на широко базирано, продуктивно научно-изследователско сътрудничество и обмен на опит между национални и чуждестранни партньори, работещи по подобни проблеми.



PROBLEMS OF “DURMITOR” NATIONAL PARK

Tamara Kovacevic, MSc
Svetlana Obradovic, MSc
Gordana Jovanovic, PhD

Department of Geography, Tourism and Hotel Management,
Faculty of Science and Mathematics,
University of Novi Sad
Serbia and Montenegro

Summary

Problems of the “Durmitor” National Park are elaborated in this paper. Main conclusions are ensued from analyses of maps, literature sources and field observations. Durmitor Mountain is located in the northwest part of Montenegro. It is built up of limestone formations from the middle and upper Triassic. Both the mountains and the plateau have elevation ranging from 450 to 2523 meters (the highest peak is Bobotov kuk) and cover 320 square km. Durmitor has 16 glacial lakes, 5 canyons, 748 sources of potable waters and forests over 500 years old. Its area has recreational (tourist) functions. Bad communications initiate the main development difficulties, which in turn stipulate other types of problems.


Цeлият текст на статията четете в брой 1/2006 г. на сп. "География '21", който излезе от печат и е разпространен до всички абонати. Броят можете да поръчате на редакционните адреси. Чрез Вашия абонамент, който имате възможност да правите целогодишно в редакцията, ще подпомогнете подобряването на полиграфическото качество на списанието.