ЕКОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ НА ТУРИЗМА В БЪЛГАРИЯ

Д-р Пламен Лазаров
Колеж по туризъм – Благоевград

Пламен Лазаров е получил висше образование в УНСС - София през 1989 г. Има допълнителна квалификация по холандски език в СУ "Св. Кл. Охридски". От студентските си години и досега работи в системата на туризма, главно по проблемите на подготовката и квалификацията на туристическите кадри в България. На тази тема е защитил и дисертационен труд и от 2003 г. има научната и образователна степен "доктор".
Непрекъснатият възход на туризма в България и неговата увеличаваща се роля в националната икономика укрепва престижа на страната ни и разширява нейното взаимодействие с външния свят. Успоредно с развитието на туризма обаче трябва да се мисли и за големия проблем на съвременността – екологичния. Той трябва да се налага и на вниманието на всички, които работят в системата на туризма, защото естествена и закономерна е връзката между разширяваща се туристическа дейност и нарушаването на равновесието в природната среда. Негативното въздействие на тази дейност върху антропогенната среда е много по-ограничено, макар че и там е налице определен отрицателен ефект.

....................................................................
Цeлият текст на статията четете в брой 1/2006 г. на сп. "География '21"
....................................................................

Какви радикални мерки могат да се вземат, които да са адресирани към туристите, посещаващи нашата страна, а и към българските граждани, практикуващи туризъм с познавателна, лечебно-възстановителна и развлекателна цел?
1. От гледна точка на националния обхват на проблема да се разработи кратка, но точно дефинирана програма от нормативни изисквания към туристите, независимо от тяхната националност и цел на екскурзиране. Тя трябва да определя отношението и поведението им към родната природна и антропогенна среда с цел тяхното опазване.

2. На основата на тази обща програма да се разработят конкретни изисквания за екологични правила при посещението на всеки обект, съобразени с неговия специфичен облик и възможности за замърсяване и увреждане. С такива индивидуални правила трябва да бъде обезпечен всеки туристически обект и те трябва да имат нормативен характер с ясно формулирани задължения към посетителите.

3. С оглед на спецификата на проблема за екологичен туризъм е целесъобразно към Агенцията по туризма при Министерството на културата (в перспектива - вероятно към Министерството на туризма) да се създаде научно звено от специалисти. То трябва да има задължението да разработи, приложи и контролира залегналите в посочената по-горе програма изисквания към туристите в екологичен аспект и да определи съответни норми за санкции на нарушителите.

Посочените мероприятия и дейности задължително трябва да се съгласуват с Министерството на околната среда и водите, но все пак, поради своя специфичен и конкретен характер, да се разработят от Агенцията по туризма. Всичко това е необходимо от гледна точка на големия проблем за опазване на природната и антропогенната среда и на тяхната национална идентичност - една от основните предпоставки България да бъде привлекателна туристическа дестинация, особено за чуждестранните туристи.



ECOLOGICAL PROBLEMS OF TOURSIM IN BULGARIA

Dr. Plamen Lazarov
College of Tourism, Blagoevgrad

Summary

Expanding work in the system of tourism relates directly to the problem of protection of both nature and the anthropogenic environment. Standard requirements should be applied to tourists to make them observe ecological behavior countrywide and especially when they visit tourist sites and the adjoining regions.


Цeлият текст на статията четете в брой 1/2006 г. на сп. "География '21", който излезе от печат и е разпространен до всички абонати. Броят можете да поръчате и на редакционните адреси. Чрез Вашия абонамент, който имате възможност да правите целогодишно в редакцията, ще подпомогнете подобряването на полиграфическото качество на списанието.