География и географи от ЕС
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НАШИ ЛАУРЕАТИ


ВАРОВИКОВИ ЛАНДШАФТИ В НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК ЙОРКШЪР ДЕЙЛС, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
(УРОЦИ ЗА КАРСТА)


Val Vannet M.A. (hons) Dip Ed
Head of Geography, High School of Dundee, Scotland
E-mail: valvannet@greycroft10.freeserve.co.uk

Вал Ванет е дипломиран учител, ръководител на обучението по география в Гимназията в Дънди, Шотландия. Нейният урок за карста в Йоркшър Дейлс е отличен с първа награда в международния конкурс "Карст под защита - дар за поколенията" (Шумен, 2005 г., категория "Учители").

Получих образованието си в Гимназията на Дънди, където сега преподавам. Висше образование, специалност "география" завърших в Университета в Дънди през 1976 г. След това изкарах едногодишно следдипломно обучение за получаване на Диплома за преподавател.

Първото ми назначение беше в Девон, югозападна Англия. Върнах се в Шотландия през 1980 г., когато моят съпруг, също преподавател по география, зае преподавателски пост в Карнусти, близо до Дънди. Аз станах учителка в гимназията Монифийт, където работих 21 години. През последните от тях бях Главен учител по география, докато през 2000 г. се преместих в Гизназията на Дънди и съм ръководител на обучението по география. Като изключим двата къси периода на откъсване от работа, когато бяха родени двете ми деца, съм преподавала география в продължение на 28 години.

Освен моята работа в класната стая, аз работя активно за повишаване на качеството на обучението по география. За целта участвам в няколко национални организации като Шотландската асоциация на учителите по география (Scottish Association of Geography Teachers, http://www.sagt.org.uk и Географската асоциация (Geographical Association, http://www.geography.org.uk.

През последните години работя и с БиБиСи (BBC) като консултант по програмите, свързани с географското обучение, както и с издатели на помагала за обучение по география. Въпреки, че преподавам и хуманитарна, и физическа геогарфия на всички нива в средното училище (ученици на възраст 11-18 години), по сърце съм физикогеограф с по-специални интереси в биогеографията и геоморфологията. Вярвам силно във важността на теренната работа и се опитвам да създавам условия моите ученици да участват в такава през годините на обучение в моята катедра. За обучение използвам различни терени – хълмовете на Дънди, варовиковите планини на Йоркшър Дейлс, а понякога - и в чужбина. Тази година 40 мои ученици от горните курсове ще могат да се запознаят с чудесната география на Исландия.

Много се интересувам от потенциала на информационните технологии и дигиталните медии за обучение по география и голяма част от моята работа е посветена на тази тема. Тя е приоритетна и в докладите ми, които често изнасям на конференции. В свободното си време, което не е много, обичам да се занимавам с фотография, да пътувам и да ходя на театър.

***

Презентацията в Пауър Поинт "Варовикови ландшафти в Националния парк Йоркшър Дейлс, Великобритания (уроци за карста)", която представих за международния конкурс "Карст под защита - дар за поколенията" в България, е един от многото ресурси, които съм създала да подпомогна преподаването на знания на ученици в горните класове (възраст 16-17 години). Изпита, за който ги подготвям, изисква учениците да имат знания за влиянието на структурата, типа скала и процесите (корозия, ерозия и акумулация) при формирането на планинския карст.


Награденият урок-презентация

Знанията включват:
Пауър-поинт ресурса помага да се постигнат някои от горните цели. В допълнение, нашите ученици трябва да изучават карстовата територия и от гледна точка на конфликтите при земеползването и тяхното решаване.

Районът, който ние изучаваме, е в националния парк Йоркшър Дейлс.




Спрели сме се на него по две причини – първо, много от класическите особености на карстовия ландшафт там са добре изразени, и второ, той е близо до Дънди, което улеснява пътуването ни до там. Всяка година в началото на март моите ученици прекарват три дни в изследване на ландшафта и земеползването на южната част на националния парк Йоркшър Дейлс. За учениците, които са свикнали повече с преобладаващите ледникови ландшафти на Шотландските планини, това е нов и запомнящ се опит, който те придобиват обхождайки варовиковите скали и наблюдавайки как водата изчезва някъде под земята. Те имат възможност и непосредствено да изследват карстови пещери и да се любуват на причудливи синтрови (калцитни) образувания.

Март 2005 г. - Въвеждане на моите ученици във варовиковия пейзаж на Malham, Yorkshire Dales.
March 2005 - Introducing my pupils to limestone scenery at Malham, Yorkshire Dales.



Февруари, 2006 г. - Въвеждане на следващото мое поколение физико-географи в чудесата на пейзажа. Снегът формира специфично обаяние на карното поле над Malhan Cove
February 2006 - I was introducing my next generation of physical geographers to the wonders of the scenery there. Тhe snow lends a particular charm to the pavement above Malhan Cove.


Photoarchives: Val Vannet
Фотоархив на Вал Ванет