Уважаеми читатели,

Повод за моето обръщение към вас е новото име и обновено оформление на единственото българско географско списание с широка тематика – “ГЕОГРАФИЯ '21”. То е пряк продължител на досегашното научно-методическо списание “Обучението по география”, което има четиридесет и осем годишно съществуване.
Смяната на името е предизвикана от необходимостта то по пълно да съответства на наложилата се нова същност на списанието и на неговото съдържание, включващо въпроси не само на географското образование в средното училище, но и различни проблеми на географската наука, ползваща учителите в тяхната практическа дейност. В името на списанието е вплетен и новият, 21 век с неговите нови предизвикателства пред хилядолетната ни наука - географията.

Увеличеният формат и промените в оформлението на списанието отговарят както на съвременните тенденции, така и на изискването в него да се поместват в разбираем вид илюстрации и особено картен материал, който да е използваем и в учебната работа по география.

Ние сме радостни, че през последните 3 години обхватът на авторите на списанието непрекъснато се разширява, тъй като това допринася за повишаване авторитета на географията и като наука, и като училищна практика. За това допринася и фактът, че сред авторите вече има представители на други професии, както и на други държави. Особено радостно е, че в списанието намират изява и ученици и студенти. Апелирам към всички български географи, независимо от тяхната научна и професионална дейност, да продължават да дават принос за по-нататъшното укрепване и популяризиране на нашето списание "ГЕОГРАФИЯ '21".

Искам да изразя благодарност и признателност на членовете на редколегията на списанието за техните усилия и безкористен труд, на представителката на МОН за нейната активна подкрепа и съпричастност в общата работа, както и на завеждащия редакцията за неговата инициативност и новаторски дух.

На всички автори, дали принос в списването на “Обучението на география”, и на тези, които ще сътрудничат на "ГЕОГРАФИЯ '21" – горещи благодарности. На всички учители по география и на цялата географска общност – Честита, успешна и ползотворна 2006 г.!

Проф. д-р Петър Лазаров
Главен редактор