ГЛАВНА РЕДАКЦИЯ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ ИЗДАНИЯ КЪМ МОН
СПИСАНИЕ "ГЕОГРАФИЯ '21"
София-1113, бул. "Цариградско шосе" 125, бл. 5, тел.: 02/ 870-51-19


До
Доц. д-р ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ
МИНИСТЪР на ОБРАЗОВАНИЕТО и НАУКАТА

МОН
София 1000
Бул. "Дондуков" 2А

Уважаеми г-н МИНИСТЪР,

През последните две-три години и особено през настоящата обновеното научно-методическо списание "География '21" на Главна редакция на педагогическите издания към МОН се радва на нарастващ интерес. За това спомага и поддържането на електронна версия на списанието в Интернет. Благодарение на списанието български ученици вече участват в международни и световни състезания, конкурси и олимпиади и само за 3 години успяха да завоюват три медала, от които един златен на най-престижното световно състезание на Международния географски съюз (IGU). Списанието е организатор и на собствени конкурси, вкл. международни. Благодарение на списанието новите информационни технологии и техните възможности в процеса на преподаване стигнаха до учителите по география и предизвикват сериозен интерес.

Във връзка с подготовката на брой 4/2006 на списанието Ви отправяме покана за интервю, което да поместим в броя. Той ще бъде тематично насочен, като повод е инициативата на МОН "2006 - година на ИКТ в образованието". Нашето списание вече 5 години популяризира и отразява приложението на информационните технологии в обучението по география. Особен интерес предизвикват Географските информационни системи (ГИС) и възможностите за тяхното приложение в класната стая. Тази тема много оживено се дискутира на страниците на списанието от 2004/2005 година във връзка със стартирането на Националната стратегия за въвеждане на ИКТ в българските училища. Публикувана е поредица от статии на тази тема, тече дискусия, има експерименти, оповестени са първите много оптимистични резултати.

Като Министър и съвременен човек, който се интересува от модерните методи на обучението и многократно сте заявявали Вашето пристрастие към въвеждането на ИКТ в българските училища, очакваме, че имате какво да кажете по тази тема и на нашите читатели. Надяваме се, че в това интервю ще споделите и Ваши мисли и идеи относно състоянието на българското образование и наука, а може би и нови инициативи.

Предварителната идея е интервюто да засегне няколко групи въпроси, касаещи най-вече географията и науките за Земята:

Вашето интервю ще бъде поместено в рубриката "Портрети", в която свое мнение по актуални въпроси на науката и образованието споделят известни учени, общественици, заслужили учители, изявени ученици. За списанието, както и за всички наши читатели ще бъде чест да прочетат и Вашите разсъждения по тези важни въпроси, само няколко месеца преди очакваното приемането на България в ЕС. Интервюто ще предизвика оправдан интерес, защото идва след Вашата среща с учителите по география, след конкурса за новите учебници по география за 5 клас, след новия медал на български ученик в световно състезание по география в Австралия.

Вярваме, че въпреки голямата си заетост, ще намерите възможност за това интервю в удобно за Вас време и място. Предвид редакционните срокове за завършване на броя, надяваме се това да стане до 05.08.2006.
Брой 4/2006 на "География '21" ще излезе в навечерието на традиционните септемврийски учителски съвещания и това ще бъде добър и навременен случай Вашите послания да стигнат до всички български учители по география, вкл. чрез електронната версия на списанието в Интернет.

С уважение: Петър Стефанов,
/ зав. редакция /