КОНКУРСИ, СЪСТЕЗАНИЯ
CAPITAL CITIES – ИГРА НА СТОЛИЦИ

В края на тази учебна година ученици от ЧПГ „Американски Колеж – Аркус” във Велико Търново взеха участие в международно състезание по география. Конкурсът беше организиран от гимназия в Томашов Любелски, Полша и се проведе на английски език. Главната цел на състезанието бе да се обогатят знанията на учениците за географията, културата и историята на англо-говорящите страни.

Участие взеха деца на възраст между 13 и 16 години от три континента – Европа, Азия и Африка. Състезанието се проведе в три кръга, в които представителите на Американски колеж „Аркус” премериха сили с над 150 участници.

Информацията, необходима за успешното преминаване на първия етап, се базираше на знанията на учениците за столиците и по-големите градове на Австралия, Нова Зенландия и Тасмания. Първите четири участници с най-добри резултати от всяко училище получиха привилегията да продължат във втория кръг. От частната гимназия във Велико Търново премериха сили 16 ученика, от които за втория кръг се класираха:
Във втория кръг на състезанието, проведен през месец май, учениците отговаряха на въпроси, отнасящи се за градове и столици в Канада и САЩ. В теста бяха съчетани тестови задачи и задачи със свободен отговор. За голяма изненада на участниците и учителите, наред Ето и някои примерни въпроси от втория кръг:

1. Филмите на Уиди Алън се развиват в:
а) Чикаго
б) Ню Йорк
в) Лос Анджелъс
г) Сан Франциско

2. Нашвил е известен с:
а) производството на коли
б) производството на бира
в) кънтри музика
г) казина

3. „Ветровитият град” е името на:
а) Бостън
б) Сиатъл
в) Чикаго
г) Детройт

4. Най-големият щат в САЩ е:
а) Айдахо
б) Охайо
в) Тексас
г) Калифорния

5. Язовирът Хувър се намира на:
а) река Колорадо
б) река Мисури
в) река Потомак
г) река Мисисипи

6. Първоначално Сан Франциско е бил наречен:
а) Йерба Буена
б) Лос Банос
в) Хилсайд
г) Ветровитият град

7. Отговорете на следните въпроси, като използвате не повече от 40 думи:
а) Кое събитие превръща Ню Йорк в гигантски търговски и политически център?
б) Какво се е случило в Квебек през 1995? Защо това събитие и било важно за жителите му?

8. Дадени са 10 твърдения. Кои от тях са верни, и кои грешни?
1. Мостът Голдън Гейт се намира в Ню Йорк.....
2. Затворът Алкатраз е все още в употреба.....
3. Манхатън е остров.....
4. Кенеди и Лагуардия са имената на летища в Ню Йорк.....
5. Харлем е населен предимно от евреи.....
6. Вашингтон е единственият щат, който носи името на американски президент.....
7. Монреал е вторият по големина град в Канада.....
8. Река Потомак минава през Сан Франциско.....
9. Първите европейци, които се заселват в Сан Франциско, са испанци.....
10. Ню Йорк се състои от 5 района.....

Плодовете от упорития труд на колежаните не закъсняха – учениците Зорница Тодорова, Деана Туртева и Валерия Йонова заеха призовите ІІ, ІІІ, и ІV места с резултат от 52 т., а Марта Георгиева – VІ място с 51 т. от максималните 60 възможни. С постижението си те изведоха Американски Колеж „Аркус” на челна позиция и бяха допуснати до третия финален кръг на състезанието, който се проведе в гимназията в Полша, но без българско присъствие...


Фиг. 1. Учатниците в състезанието
От дясно на ляво: Валерия Йонова, Деана Туртева, Маринела Агаларева-преподавател, Зорница Тодорова и Марта Георгиева

***

Участието в конкурса остави в учениците смесени впечатления. Вълнението и желанието да се докажат на международно ниво бяха помрачени от недобрата организация на самото състезание. За подготовка за третия кръг беше предвидена само една седмица - време, което за огромното съжаление на отличените българи, се оказа твърде недостатъчно, за да се осигури пътуването до „далечната” Полша! Въпреки това, колежаните от В. Търново не съжеляват, защото имаха прекрасната възможност да научат нещо ново и забавно - за построяването на американските небостъргачи, за необичайните имена на австралийските племена, както и да усвоят рецепти … за печене на пеперуди!

Учениците на Американски колеж „Аркус” изказват своята най-искрена благодарност на своята учителка по география Маринела Агаларева, без подкрепата и помощта на която техните постижения нямаше да са реалност.