СТУДЕНТСКИ ПЛЕНЕР В ПРИРОДЕН ПАРК „ШУМЕНСКО ПЛАТО“


Природен парк „Шуменско плато“ съчетава в едно природната красота, историята и културното наследство на района. Дирекцията на парка организира и провежда разнообразни инициативи за опознаване, поддържане и опазване на защитената територия – конкурси, акции за почистване и залесяване, научни експедиции, летни „зелени училища“, пленери с художници и фотографи.

В началото на октомври 2006 г. за втори път се проведе пленер със студенти от специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ към Шуменски университет „Еп. К. Преславски“. Целта на организаторите бе да предостави възможност младите хора да посетят и опознаят парка, да почувстват неговата красота и величие от непосредствените срещи с живата природа и нейните творения.


Пленерът се проведе в едно от най-красивите кътчета на парка - Осмарския боаз. Не случайно тази местност се нарича и „Манастирска долина“. Интересните скални феномени, намиращи се тук, са дообработени и превърнати от хората в скални църкви, килии и гробници. Уникалният манастирски комплекс е сред малкото оцелели културни и архитектурни паметници от средновековната ни история.

В продължение на три дни студентите претворяваха на платната природата, обагрена с есенни краски, загадъчните и чудновати скални феномени и манастири, своите възприятия, възторг и емоции.

През ноември, в навечерието на Студентския празник, картините бяха експонирани в Информационния център при паметника „Създатели на българската държава“. От този пленер ще останат не само платната с есенни импресии. Ще се увеличат и приятелите на парка, които със своите творби ще популяризират красотите на Шуменското плато, което е част от нашето национално природно богатство.


Дарина Иванова,  експерт  
в ДПП  „Шуменско плато“


снимки от студентския пленер