ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ – ГАБРОВО

ПГТ– Габрово е едно от най-големите и авторитетни училища в Габровска област. То е създадено през 1963 г. като техникум по обществено хранене. Сега в гимназията се обучават 760 ученици в 31 паралелки, дневна форма на обучение по 6 специалности с голямо търсене на пазара на труда: с прием след завършен 7. клас: мениджмънт в туризма, икономика и мениджмънт (обучението и по двете специалности се извършва по българо-австрийски образователен проект и е с интензивно изучаване на английски/немски език); след завършен 8. клас: организация на хотелиерството, организация наобслужването в хотелиерството, производство и обклужване в заведенията за хранене и развлечения, производство на сладкарски изделия.


ПГТ–Габрово непрекъснато търси възможности за международни контакти. Тя е едно от трите пилотни български училища, в които е въведено обучение по специалност „Мениджмънт в туризма“ по българско-австрийски образователен проект. Гимназията работи по 8 международни образователни проекта (австрийски, американски, белгийски) и програми („Леонардо“, „Фар“ и др.) и е съучредител и член на Асоциацията на училищата по туризъм в България, Съвета за обучение по туризъм, Европейската асоциация на училищата по туризъм, Туристическо дружество Габрово. ПГТ – Габрово поддържа контакти със сродни училища от Австрия, Англия, Франция, Швеция, Румъния, Хърватия и Албания.

Географията в ПГТ – Габрово е един от най-авторитетните и желани учебни предмети при избор на ЗИП и СИП. Но нашата най-голяма гордост е отличното представяне на наши ученици във всички проведени национални състезания и олимпиади по география. Досега участниците от ПГТ – Габрово са заемали първо място в областните кръгове и са представяли област Габрово в националните олимпиади по география. През 2005 г. от класираните първи 10 на областния кръг, 8 бяха от ПГТ. Нашият ученик Павел Георгиев Вълчев беше член на Националния отбор по география и през лятото на 2005 г. участва в Петата международна олимпиада по география в Гдиня, Полша (вж. бр. 1/2005 на сп. „Обучението по география“). През 2006 г. П. Вълчев се класира на второ място в България с успех отличен (6.00) и получи почетна диплома от МОН. От няколко месеца той вече е студент по икономика, но продължава да се вълнува от географията.1

Радва ни и реализацията на завършващите наши ученици, и най-вече на тези от тях, които кандидатстват във ВУЗ с приемен изпит по география. През 2006 г. от 12.“б“ клас (специалност „мениджмънт в туризма“) за студенти бяха приети 95 % от учениците, като 70 % са издържали успешно приемен изпит по География на България. От завършилите ПГТ-Габрово през 2005/2006 учебна година, двама са студенти в специалност „География“ във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Традиционни за ПГТ – Габрово станаха зимните (Коледни) лагери за ученици с изявен интерес към географията, туризма и краезнанието, които провеждаме в гр. Априлци, туристическо селище Узана (Шипченска Стара планина) и Габровския манастир. По време на тези лагери учениците под ръководството на учителя по география съчетават отдиха с краеведски изследвания, решаване на задачи за географски олимпиади, изработване на проекти, посещения на забележителности в района на базите.



Учениците на ПГТ – Габрово активно се включват и в различни конкурси, семинари, конференции и други дейности за решаване на екологични проблеми и за краеведски проучвания. Ученикът Велизар Гугов от 10. клас се представи много добре на Националния фестивал „Наука на сцената 2“, който се проведе от 10 до 12 ноември 2006 г. в Севлиево. Той представи своя оригинален уред „Геохрон-1“ за онагледяване на учебния процес по география и физика.

Христо Кичиков
учител по география в ПГТ – Габрово



1 Павел Вълчев е награден и в конкурса на сп. „Обучението по география“ „100 национални туристически обекта“ (2003-2004 г.) – вж. бр. 1/2005. Той има публикуван и авторски материал в същото списание (бр. 2/3 от 2004 г.) по случай Международния ден на Земята. П. Вълчев заяви желанието си да продължи сътрудничеството си със сп. „География ‘21“, като поддържа информационна рубриката за ЕС в интернет-версията на списанието.