ДЕН НА БЪЛГАРИЯ В ПОЛША


Във връзка с приемането на България в Европейския съюз на 12.12.2006 г. в Института по География при Университет „Кажимиеж Виелки“ в гр. Бидгошч, Полша, бе проведен „Ден на България“. На тържеството присъстваха преподаватели, студенти и гости. То беше открито от д-р Мария Домбрович, инициаторка на честването.


След изслушването на българския химн Маргарита Илиева (Географски институт на БАН) показа презентацията „България и Европейският съюз“.


В нея тя представи специфични особености на историческото, социално-икономическото и културното развитие на страната и нейния път към Европейския съюз. Презентацията беше наситена със снимки на исторически и културни забележителности, красиви местности от българските планини и Черноморието, национални носии, мартеници и мн. др.

Проф. Миечислав Войтасик, който през 80-те години е превеждал български стихове и е участвал в съставянето на няколко алманаха на българската поезия, направи кратък обзор на българската поезия и прочете много артистично две стихотворения в свой превод.


На музикалния фон от българска народна музика, коледни и патриотични песни и изпълнения на „Мистерия на българските гласове“ присъстващите разгледаха изложените интересни рекламни материали за развитието на туризма в България. Те бяха предоставени от Българския културно-информационен център и Българското търговско представителство във Варшава. Беше подредена и малка изложба на български сувенири.

В знак на уважение към България маг. Б. Мос, преподавателка по английски език в Института, която има отлични впечатления от своите посещения в България, беше облечена специално за вечерта в костюм, символизиращ българския флаг (бяла блуза, зелен колан и червена пола), носеше накит от пластмасови люти чушки и свежа камба (на преден план, първата отдясно).


На тази снимка е и маг. Г. Барвинска (втората отляво), която оказа помощ при подготовката на презентацията. Тържеството завърши с дегустация на българско вино и на българска национална кухня.


Ястията бяха приготвени специално за тържеството от ученици от Техникум по обществено хранене в Бидгошч, които за първи път се запознаха с българското кулинарно изкуство.


Маргарита Илиева
Снимки: Tomasz Getkowski