РОДЕН КРАЙ
БАКАДЖИЦИТЕ – ПЛАНИНА В НИЗИНАТА


Верига от възвишения свързва източните окрайнини на Средна гора със северните ридове на Странджа и отделя Горнотракийската (Ямболско-Елховското поле) от Бургаската низина. Наричат се Бакаджици и се простират на югоизток от гр. Ямбол като 18-километрова дъга покрай долината на р. Тунджа. Името им се свързва с турския глагол „бакмак“, който означава „гледам, виждам“. И наистина, от билото им се разкрива прекрасна панорама във всички посоки, та чак до Черно море. Това е накарало Георги С. Раковски да ги определи като „зренище“. За кратко време (1942-45 г.) те носят официално името Гледките.

В миналото Бакаджиците са привлекли вниманието на редица учени. Още през 1840 г. интерес към геологията на района проявява Ами Буе, а по-късно Омер дьо Ел, Фердинанд фон Хохщетер, Х. Шкорпил, Йован Жуйович и др. Константин Иречек ги описва като „живописни силуети на вулкански планини, изскочили като уединени острови сред околната пустота“. Други автори ги сравняват със „седем бивола, лежащи един зад друг“, „висок баир с кичести дъбрави“, „синя гърбица, в която се тулят легенди за вехти войводи и байрактари“.

За мнозина от читателите Бакаджиците са слабо познато географско понятие, но за населението от околните селища те са важен природен обект. По тяхното било минава главният вододел на България и Балканския полуостров, разделящ водосборните басейни на Черно и Бяло (Егейско) море. Бакаджиците се издигат с около с 250 - 300 м над околните низини и имат обща площ 46 км2. Състоят се от три дяла: западен - Търнавски Бакаджик, който е най-висок (515 м при вр. Асан баир), централен – Тамарински Бакаджик (400 м) и източен - Войнишки Бакаджик (488 м).

Кликни за увеличение
Фиг. 1. Трите дяла на Бакаджиците – Войнишки (в дъното), Тамарински (в средата) и Търновски (на преден план)
Fig. 1. The three parts of Bakadzitzite: Voinishki (the most remote one), Tamarinski (in the middle) and Tarnovski (front).

Зараждането на Бакаджиците е свързано с развилия се преди около 80-85 милиона години подводен вулканизъм в горнокредното море и е синхронно с оформянето на Средна гора. В продължение на десетки милиони години районът е бил подложен на активното действие на вътрешните земни сили, оформящи отделните му структури. Най-рано, по време на първата фаза на андезито-базалтов вулканизъм, се изгражда фундаментът на източните части – Войнишкият Бакаджик, централен тип палеовулкан. През втората фаза, известна като алкална оливин-базалтова формация, на два етапа се образуват другите два дяла. През първия, характерен с трахибазалтова субформация се формира структурата на Тамаринския Бакаджик, а през втория на трахиандезитова субформация – структурата на Търнавския Бакаджик. И тези две тектонски структури представляват централен тип палеовулкани, но полигенни. Вулканските гърла на Войнишкия и Търнавския Бакаджик са от линеен тип, а гърлото на Тамаринския е било кръгло и широко – калдера. Около него са възникнали рудоносни разломи (желязо, олово, мед, цинк, злато).

През по-късните етапи от геоложката история на региона се натрупват дебели морски утайки от наноси, претърпели нагъвания. Издигането на земната кора освободило Бакаджиците от морските води и ги превърнало в суша, която в продължение на милиони години е подложена на въздействието както на вътрешните, така и на външните земни. През неогена пониженията в района на Бакаджиците са залети от водите на Маришкия басейн (т. нар. „Езерна фаза“). В съвременната епоха районът на Бакаджиците е подложен на бавно потъване (средно с 1- 1,5 мм/год.), което се изразява във видимото през последните 50-60 години изплитняване и заравняване на речните долини.

В климатично отношение Бакаджиците са под комбинираното влияние на преходноконтиненталния и континентално-средиземноморскя климат. Годишните сезони са със смекчени екстремални стойности, като през зимата снежната покривка е краткотрайна. Въздухът в района е здравословен, сравняван с този на Сандански, поради което в близкото минало в западните части бе изграден профилакториум за работниците от завода за полиестерни влакна в Ямбол.

Природата е дарила Бакаджиците с богата растителност: дървесна, храстова и тревиста. Естествените гори, представени главно от дъб, ясен, липа, клен и др. заемат най-вече северните склонове. През 1965-1970 г. в различните части на Бакаджиците са засадени значителни площи с черен бор, акация, гледичия, орех, ясен и др. Бакаджиците са богати на дивеч: зайци, лисици, чакали, вълци, диви котки, яребици, гълъби и др., а в по-ново време – диви свине и изкуствено развъдени сърни и фазани.

Поради характера на релефа и относително голямата си височина и размери, Бакаджиците още от древността са важен стратегически обект. Те са били обитавани от тракийските племена одриси и беси. От това време са запазените надгробни могили в западните части на Търнавския Бакаджик при селата Чарган, Козарево и Калчево, както и части от могили по върховете Дедеица и Кьой тепе. Множество могили са открити и в североизточните части на Тамаринския Бакаджик - в местн. Кавак дере, Титюва трънка и чешмата Кокарджа. Близкият хълм Мал тепе (Имотен връх) вероятно е бил място, където траките са добивали злато по открит способ.

През ІІ в. пр. Хр. за известно време територията на Бакаджиците попада под владението на македонския цар Филип V. По-късно, през 72 год. пр. Хр., римляните включват района в областта Астика, числяща се към римската провинция Хемимонтус. Те изграждат множество крепости, като използват и част от съществуващите тракийски. Останки от римски крепости са открити на върховете Св. Спас и Калето в Търнавския Бакаджик, Калето във Войнишкия Бакаджик и др.

От римско време е и известният „Кълдъръмен друм“ в северното подножие на Търнавския Бакаджик, за който Константин Иречек пише: „... а по северните им поли, при с. Терново, части от стар калдъръмен друм, без съмнение остатъци от римски път, от Пловдив през Кабиле за Анхиало, отбелязан в Поутингеровите плочи.“ Следи от рударство от римския период има в местн. Трапищата, близо до хълма Мал тепе в Тамаринския Бакаджик. Навярно са били използвани старите тракийски рудници. Откритите части от глинени тръби край чешмата Кокарджа, също в Тамаринския Бакаджик, най-вероятно също са от римско време.

Бакаджиците са играли стратегическа роля и в границите на Византия и България. Един от най-известните исторически обекти от времето на Първата българска държава е граничният окоп Еркесията, който пресича Бакаджиците в местн. Дюзлюка между Търнавски и Тамарински Бакаджик. За времето си Еркесията е бил сериозна преграда с дължина 130 км, дълбочина 6 м и ширина от 5 м (на дъното) до 15,5 м (горе). Насипът и бил откъм северната страна на рова и е имал ширина в основата 16 м и височина 6 м. По-късно е бил засаден с бодливи храсти. Еркесията е бил построен с труда на 15 000 души, които по съвременни изчисления са изкопали 7-8 милиона м3 землена маса. Някои от изследователите считат, че този пограничен окоп е построен през VІІІ в. за защита на дадената от император Юстиниан ІІ през 705 г. област Загоре на хан Тервел.

В района на Бакаджиците следи от Еркесията се забелязват край шосето Калчево-Саранско, близо до разклона за с. Симеоново. През 1962 г. Еркесията е обявен за историческо място. Османските турци се появяват на територията на Бакаджиците през 1361-1362 г., когато провеждат ловджийски поход. Окончателното включване на района в Османската империя става през 1374 г. след падането на градовете Карнобат и Айтос. По време на робството гъстите гори и труднодостъпните долове на Бакаджиците са служили за убежище на прочути български хайдути като Индже войвода, Кара Кольо, Моню войвода, Вълчан войвода и много други. През май 1854 г. през Войнишкия Бакаджик с малка чета преминава Георги С. Раковски.

Има предание, че на връх Св. Спас, разположен в най-западната част от Търнавския Бакаджик, близо до извора „Аязмо“- старо светилище, през 1864 г. е бил построен замъкоподобен манастир. Монасите са били верни ятаци на хайдутите, поради което около 1876 г. турците разрушават манастира. Три години по-късно, през 1879 г. е замислено в северните склонове на върха да бъде построен нов манастир в памет на загиналите в Руско-Турската освободителна война руски войници и български опълченци. Организацията е възложена на командира на 30-та пехотна руска дивизия ген. Михаил Дмитриевич Скобелев. От походния си параклис ген. Скобелев подарява на бъдещия храм Четвероевангелие от 1751 г., кръст и списък на загиналите руси и българи - общо 911 души.

Средствата за построяването на новия манастир - храм-паметник, наречен „Св. Александър Невски“ са били събрани чрез дарения в Русия и България. В строежа се включва местното население и храмът е завършен през 1884 г. За първи игумен е назначен отец Партений (Батушката), син на Павел Гетман - руски благородник от велик княжески род. По-късно, на самия връх, където е бил разрушения от турците манастир, е построен параклисът „Св. Спас“.

Във Войнишкия Бакаджик са разкрити останки от няколко „свети места“, сред които е манастирът „Успение Богородично“, разположен южно от вр. Калето. В северните склонове на този връх е аязмото „Св. Неделя“. Интересни исторически обекти са и местностите „Хайдушките къщи“ и „Инджевите извори“ във Войнишкия Бакаджик, обявени съответно през 1970 и 1972 г. за „исторически места“. Бурното минало е родило вълнуващи легенди и предания за Бакаджиците, които още са съхранени в местния фолклор.

През последните няколко десетилетия в района на Бакаджиците са изградени най-различни стопански обекти. Върху най-високата точка на Бакаджиците – вр. Асан баир, е построена радиорелейна станция. В Тамаринския Бакаджик е изградена мина „Бакаджик“ за добив на желязна руда, мед, олово, цинк, злато (мината е закрита и разрушена, като от нея са останали отделни части от съоръжения).

В по-ново време върху билото и южния склон на Търнавския Бакаджик, между върховете Св. Спас и Дедеица, бяха построени множество сгради: туристически хижи, почивни домове, вили, правителствена резиденция и др.

В западните части на Търнавския Бакаджик върху площ от 598,5 ха е разположен лесопарк „Бакаджик“ със засадена изкуствена растителност и прокарани асфалтирани алеи. Той има капацитет 1000 души дневно. На вр. Св. Спас, на мястото на едноименния параклис „Св. Спас“, е изграден Паметник на българо-руско-съветската дружба, чийто внушителен железобетонен блок, висок 34,5 м, се вижда от голямо разстояние (фиг. 2).

Кликни за увеличение
Фиг. 2. Бакаджиците от птичи поглед (вр. Св. Спас, Търновски Бакаджик)
Fig. 2. Bakadzitzite from bird’s view (St. Spas peak, the Tarnovo Bakadzik

Изградените туристически обекти и транспортна инфраструктура в Бакаджиците създадоха добра рекреационна база за целия регион, но същевременно и нарушиха природата на „Ямболските планини“. Военните полигони в южното и западното подножие на вр. Св. Спас, които до скоро функционираха, доведоха до обезлесяване на големи площи, нарушаване на почвената покривка и съсипване на интересни скални обекти. Въпреки това красотата и огледността на Бакаджиците и близостта им до областния център - град Ямбол, продължава да ги прави притегателен обект и оживено място за активен отдих и туризъм.

Литература
  1. Георгиев, Н. Съвременни движения на земната кора. – Сп. „География“ , кн. 9, год. ХХІІ, С., 1972.
  2. Домусчиев, Н. Паметник на руско-българската дружба. – В. „Народен другар“, бр. 27, Ямбол, 1968.
  3. Емануилов, Хр., Г. Станишева. Доклад за резултатите от извършените геологопроучвателни работи на златно-полиметалното находище „Бакаджик“, участък „Трапищата“, Ямболско, към 01.07.1968 год., МХИ, София.
  4. Енчев, Е. Т. Село Войника, Ямболско. Бележки от миналото. – Ямбол, 2002.
  5. Пенев, Т. Ил., Село Люлин. – Изд. на НС на ОФ, С., 1968.
  6. Попов, Ж. Големият пограничен окоп „Еркесия“. – В. „Народен другар“, бр. 87, Ямбол, 1959.
Георги Марков