Гаро Мардиросян.
Природни бедствия и екокатастрофи – изучаване, превенция, защита.
Акад. изд. „Проф. М. Дринов”, С., 2007, 372 с.

Днес, три години след най-голямата природна катастрофа, сполетяла човечеството на 21 в. – унищожителното цунами от 26.12.2004 г. край Суматра, отнело над 300 000 човешки живота, хората все още трудно осъзнават какво точно се е случило и кога ли пак ще се повтори. Вече е ясно, че човечеството ще изпитва все повече негативните ефекти от природните катаклизми. Глобалното затопляне, промените в климата, новоустановените с GPS бързи геодинамични явление и процеси в земната кора, както и нарастващата урбанизация, са основните предпоставки, които ще увеличават лошите последици върху ежедневния живот на хората и обществата. В точно този аспект новата книга на проф. Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания към БАН е изключително актуална и полезна. Авторът е известен специалист по природни аномалии и екологични катастрофи и тяхното изучаване чрез аерокосмически методи и технологии. Това е четвъртата му поред книга на тази тематика.

В нея най-напред се разглеждат някои общи въпроси на природните бедствия и екологични катастрофи – тяхната същност, различните дефиниции и класификации, като се дискутират и сравнително нови понятия като риск и мултириск и предварителна оценка на последствията от природни бедствия. Отделено е място и на екологичните войни, екологичното и геофизичното оръжие. Следващите глави са посветени на основните природни екологични бедствия – земетресения, наводнения, тропични циклони, вулкански изригвания, цунами, лавини, мълнии, свлачища, прахови бурии, горски пожари, екстремни температури, градушки и др. Дава се феноменологичното описание и същността им, статистики за жертвите и материалните щети и т.н.

Специално внимание е отделено на характерните за територията на нашата страна природни бедствия. Дискутират се предимно онези физични и геофизични параметри на катастрофалните природни явления, които имат, от една страна, отношение към мащаба на жертвите и щетите, и, от друга – за въздействието върху тях с цел предотвратяване и намаляване на загубите. Възможните мерки за превенция и защита са разгледани както в организационен и инженерен аспект, така и в индивидуален – поведение и действие преди, по време и след екологичната катастрофа. Много интересно и полезно е илюстрирането на възможностите на аерокосмическите методи и технологии в изучаването и борбата с аномалните и катастрофалните природни явления.

Книгата е с обем 372 стр. и съдържа 56 фигури, 20 таблици, азбучен показалец и литературна справка от над 200 заглавия. Особено полезни са приложени ята, в които са дадени различни скали за отделните природни бедствия. Написана е на увлекателен и достъпен език и се чете с лекота и интерес. Предназначена е за широк читателски кръг, както и за учащи се в средния курс и в граждански и военни висши учебни заведения.

Ст.н.с. д-р Бойко Рангелов