Светлин Кираджиев.
Мореплаватели, пътешественици, географи-изследователи.
Енциклопедичен справочник.
Книгоизд. къща „Труд”, С., 2007, 180 с.

„От векове смели мореплаватели се отправят през океани и морета, за да открият нови брегове. Неуморими пътешественици изследват непознати земи, географи полагат усилия да ги опишат, за да бъде опозната Земята и всяка част от нея да се включи в практическите интереси на хората... В Енциклопедичния справочник се прави опит да бъдат обхванати животът и делата на най-известните мореплаватели, пътешественици и географи... Постарахме се да включим и най-новите изследвания...”
Из предговора на автора


Новата книга на известния популяризатор на географски знания ст.н.с. д-р Светлин Кираджиев е посветена на историята на географските открития и изследвания и е оформена като енциклопедичен справочник от три части. В първата, озаглавена „Мореплаватели, пътешественици, географи-изследователи“, е включена най-важната информация за знайни и по-малко знайни личности, подредени по азбучен ред. Между тях са и български географи от 19. и 20. в.

Втората част е „Хронология на географските пътешествия, открития и изследвания“ и обхваща периода от ок. 2600 г. пр. Хр. (египетска флотилия отплава за Библос във Финикия) до 1987 г., когато започва началото на българското присъствие в Антарктида. В последната част – „Откриване и изследване на географските обекти“, са включени 345 обекта, вкл. и Луната (подредени по азбучен ред). Справочникът съдържа списък на 125 литературни източника, разделени в две групи – общи съчинения (32) и публикации за отделните личности, включени в книгата. В улеснение на читателя е прибавен и Списък на използваните съкращения. Книгата е богато илюстрирана с качествени черно-бели снимки, а географските обекти са локализирани на картосхеми. Справочникът е особено полезен за учениците и студентите, изучаващи география.