ТОДОР ГЛАДКОВ
НА 70 ГОДИНИ

В средата на пролетния месец март т.г. с мило тържество в Троян местната общественост в много сърдечна обстановка отбеляза юбилея на своя виден съгражданин – прочутия учител по география Тодор Гладков. Неговото дело и обичта на поколения троянски ученици са го превърнали в местна легенда и пример за подражание. Признателността и уважението на гражданите на Троян изрази председателя на Общинския съвет инж. А. Балев, който удостои юбиляра със “Златна значка – Троян” и почетна грамота. Те му се присъждат за приноси в областта на образованието. Тодор Гладков беше удостоен и с почетния знак на Геолого-географския факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. Поздравителен адрес му беше връчен и от редакционната колегия на сп. “География `21” (вж. електронния вариант в сайта на списанието), която обяви юбиляра за свой почетен абонат.
Тодор Минков Гладков е роден на 12 март 1938 г. в гр. Троян в занаятчийско семейство на грънчар. Учителска правоспособност придобива в Учителския институт в София (1957). Има 40 години непрекъснат педагогически трудов стаж, като 25 г. е бил учител по география в ОУ “Г. Бенковски”, с. Галата и в с. Български извор, Тетевенско. В продължение на 15 г. е заемал длъжността директор и зам. директор. Последните 29 години е учител в ОУ “Ив. Хаджийски” в гр. Троян, където ръководи кръжок по география и развива изключително активна и оригинална природоведска експедиционна дейност с децата. След пенсионирането си (2000) продължава да работи като ръководител на Рибарското училище и хонорован ръководител на клуб “Приятели на природата” към Център “Надежда за децата” в Троян.

Т. Гладков се отличава с ярко изразения си стремеж към самообразование и самоусъвършенстване. Той притежава всички педагогически квалификационни степени – ІІ II клас, ІI клас, а през 1999 г. и ІI ПКС, като става първият учител по география в България, защитил тази степен. През 1984 г. получава званието “Старши учител”, а през 1989 г. – “Главен учител”. Дълги години е базов учител за региона и опитът му е изучаван в катедра География на ЦИУУ, София.

Т. Гладков е участвал със свои доклади в 5 национални географски конференции и педагогически четения. Бил е делегат на 3 географски конгреса. В продължение на повече от 20 години (от 1980 г.) е редовен сътрудник на сп. “Обучението по география”, където публикува 12 материала (вж. и бр. 6/2007 на “География `21”). Има публикации и в списанията “География”, “Природа и знание” и др. През 2004 г. издава съвместно с доц. Петър Желев книгата “Зеленото богатство на НП “Централен Балкан” (представена в сп. “Обучението по география”, бр. 1/2005).

Гладков е не само отличен географ, любим учител, но и голям приятел на своите ученици. Това постига благодарение на различните форми на извънкласна дейност. Като ръководител на експедиционен отряд (класиран през 1989 г. на първо място в България) организира 10 експедиции, от които 3 международни.


Първата (“Осъм `84”) провежда с цел проучване замърсеността на р. Осъм от Троян до Никопол. В резултат на установените и развити контакти със спортно-туристическия клуб в ХІIІ училище в гр. Новосибирск, Русия през 1987 г. организира международна експедиция в Русия (по маршрута Москва-Петербург), а на следващата година – в България. През 1988 г. участва със своите ученици и в международната експедиция “Сибир `88” – в Новосибирска област (заедно с групи от САЩ, Чехия, Полша и някои бивши съветски републики).

От 1990 до 1993 г. организира още няколко екологично насочени експедиции из Троянския Балкан във връзка с издаването на “Червена книга на Троянския край”, а от 1995 до 200 г. – и 6 палатъчни лагера на яз. Сопот и в с. Скандалото.


Натрупаният организационен опит от проведените експедиции Гладков развива в оригиналната идея “пътуващо училище” (1994), която в продължение на 5 години осъществява с ученици от седмите класове на ОУ “Ив. Хаджийски”, Троян. През 2006 г. идеята за “пътуващото училище” се приема и в СОУ “В. Левски” в града, а студия “Време”, София филмира нейното осъществяване. През учебната 2007-2008 г. участва в подготовката на още 3 “пътуващи училища”, като за първи път в нея ще се включат и ученици от десетите класове.


През 2004 г. 20-годишният юбилей на експедиционната дейност, развивана от Т. Гладков, е ознаменуван с ретроспективна изложба “Ние вървяхме” в рамките на празниците на гр. Троян (отразена в бр. 1/2005 на сп. “Обучението по география”).