УЧИЛИЩЕТО - ЖЕЛАНА ТЕРИТОРИЯ

ИЗПОЛЗВАНЕ НА УЕБ-БАЗИРАНО ЗАДАНИЕ В ПРАКТИЧЕСКИТЕ УРОЦИ ПО ЕКОТУРИЗЪМ В ПРОФИЛИРАНА ПАРАЛЕЛКА


През учебната 2007-2008 г. за целите на обучението по екотуризъм в 12-ти клас реших да използвам възможностите на Интернет-мрежата и нейното пряко приложение. Използвах „Ръководство за разработване на екотуристически продукти - юни 2001“. След като предварително се запознавах с него, го препратих на e-mail–те на всички ученици от 12. в кл., които предварително се бяха групирали в екипи на приятелски начала. Задачата за следващия час беше всеки екип да разполага с един екземпляр от ръководството. В продължение на един учебен час се запознахме с предназначението му и изиксванията за успешен проект.

Поставена беше задачата „Разработване на конкурентноспособни туристически продукти в части на България, в които няма развит туризъм или той е западнал.“. Екипите бяха минали вече 3-годишно обучение и са запознати с условията, факторите и ресурсите за развитие на туризма. Използвайки своите знания и умения, по географската карта те си избраха такива райони. Кабинетът, в който се провежда обучението, не е оборудван с компютър и затова като задача за другия час учениците трябваше да направят инвентаризация на природните и атропогенните туристически ресурси, с които разполага избраният от тях район като използват възможностите на интернет мрежата. Атракциите се групират в единадесет категории, защото някои от тях принадлежат към няколко категории едновременно, което налага те да се поставят в тази категория, в която разполагат с най-голям потенциал. За целта използвахме страница 7 от ръководството.

За да се направи оценка на атракциите, използвахме критериите на страница 8, препоръчани от Университета на Минесота. Следвахме трите правила за разработване на успешен туристически продукт:
1. Атракциите са основната причина, поради която туристите посещават дадена област.
2. Разработването на продукта трябва да наблегне на атракциите и впоследствие на съответните услуги.
3. Атракции, които сами по себе си нямат особена притегателна сила , могат да бъдат групирани с други подобни атракции, за да създадат една първостепенна атракция. Както Гартнър обяснява, “Една стара сграда си е една стара сграда, докато десет стари сгради са един исторически квартал.“ Главните етапи при разработването на нов продукт са дадени на страница 9, като под разработване на нов продукт разбираме оригинална идея или концепция, а не „подмладяване” на съществуващ продукт.

Първи етап - генериране на идеи. Записват се дори и най-налудничавите идеи за използване на наличните ресурси.
Втори етап - отсяване на идеите. Целта е да се провери дали продуктите съответстват на целите на компанията.
Трети етап - разработване и проверка на съществуващите концепции. Това спестява разходи в случай, че продуктът се окаже неуспешен.
Четвърти етап - развитие на пазарната стратегия за новия продукт. Тя се използва за въвеждане на новия продукт на пазара.
Пети етап – бизнес анализ. Прави се оценка на постигнатото до момента.
Шести етап - разработване на продукта. Създава се прототип, който отговаря на следните въпроси:
1. Възприемат ли потребителите продукта така, както е заложено в концепцията?
2. Работи ли безопасно при нормална употреба?
3. Възможно ли е да се произвежда в рамките на бюджета?
Седми етап - тестване на маркетинга на продукта. Всеки елемент от маркетинга на продукта се оценява, а именно: позициониране, реклама, дистрибуция, ценообразуване, пакетиране и разходи.
Осми етап – комерсиализация. След всички тези стъпки трябва да се реши дали продуктът да бъде пуснат на пазара, или не.

Като изискване за крайния продукт беше поставено той да се изпрати на e-mail-а на препо давателя за проверка и след това да се представи в завършен вид на електронен и хартиен носител.
Преминавайки по стъпките за разработване на туристически продукт екипите разработиха своите проекти, от които тук представяме в резюме три : 1. „Разработване на конкурентноспособни туристически продукти в района на Странджа” с автори Ива Иванова, Боряна Симеонова и Диляна Ваклинова от 12 в клас. Разработен е маршрутът София – с. Бръшлян - Малко Търново - с. Граматиково – с. Кости – София с продължителност 4 дни. В туристическия продукт са включени пешеходни преходи, конна езда, велосипедни преходи, палатков лагер, посещения на музеи, исторически (в т.ч. тракийските гробници в мест. Пропада) и природни забележителности, нестинарски събор. Цената на продукта е 156 лв, като тя включва транспорт, храна, музейни такси, езда, водач. Посочена е и препоръчителна екипировка.


Проект на тема: Разработване на конкурентноспособни туристически продукти в района на Странджа


изготвили:                                                       Проверил:
Ива Иванова                                                            Юлия Коева 
Боряна Симеонова
Диляна Ваклинова
от 12 в клас

                                    108 СОУ”Н.Беловеждов”
                                         Гр.София
                                           2008г.
Маршрут: София-с. Бръшлян-Малко Търново-с.Граматиково-с.Кости-София 1 ДЕН
Отпътуване от София за с.Бръшлян.
Пристигане в с.Бръшлян и ще запознаване на туристите с историята и забележителностите на селото (църквата"Св.Димитър",Килийното училище,Етнографската къща-музей,Балюва къща, параклис „Св.Пантелеймон”, Селскостопанския музей на традиционното земеделие).
Чрез организирана конна езда се стига до Малко Търново. Там групата се настанява в стари градски къщи.

2 ДЕН
На сутринта за групата е организиран пешаходен маршрут: М.Търново - м.Конските врисове-Бълчанов мост-м.Пропада.
В м. Конски врис туристите могат да видят рядко срещания Странджански дъб; Вълчанов мост-останки на стар Римски мост м.Пропада-тракийски гробници. От там трансфер с микробуси до М. Търново за нощувка.

3 ДЕН
Сутринта по предварително избран велосипеден маршрут групата преминава по въжено мостче. Тъй като разстоянието до с.Граматиково е малко ще стигнем пеш, а едновременно ще разгледаме заобикалящата ни среда.Първото място,което ще разгледаме е църквата „Св.40 мъченици”.
В с.Граматиково може би много малко хора знаят, има музей "горска сбирка", чиято колекция е посветена на природата и Лесовъдството в Странджа.След разглеждането на този музей,специално за групата е осигурено след предварителен оглед от организаторите,местенце в близост до река Велека,където нашите туристи ще помогнат за намирането на дърва и други материали , за направа на палатков лагер, в които ще прекараме ноща.
След осигуряването на дърва за огрев и лагерен огън и барбекю, ще си направим пикник.По случайност в групата ни има трима рибари, които на драго сърце ще ни осигурят вечеря. Всички са изморени, но в никакъв случаи гладни и сядат да си говорят около огъня, някои са уморени и вече спят, защото утре ни чака разходка по р.Велека за да стигнем до с.Кости.

4 ДЕН
Сутрин е и всички са будни. Съвсем близо до нас има хидрометична станция,затова с групата ще отидем да я разгледаме.След това цялата група се спуска пеша по бреговете на р.Велека до с.Кости. В с.Кости могат да се видят уникални иконостаси в църквата „Св.Св. Кирил и Методи”. След това групата се настанява за нощувка в запазени и до днес старинни гръцки къщи. Вечерта групата ще се позабавлява на едно характерно за този край мероприятие-нестинарски събор. Там ще се срещнем с най-възрастния жител на селото,които ще ни запознае с обичайте и традициите в селото. На групата е осигурена закуска и отпътуване за София.

Цена:156лв. 
Цената включва:
•	храна
•	транспорт
•	водач
•	езда
•	музейни такси
		
Препоръчителна екипировка:
•	дъждобран
•	топли дрехи
•	удобни обувки

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!	


2. „Изработване на конкурентно-способни туристически продукти в землищата на Лъки-Рудозем-Мадан-Ардино“ с автори Борислав Аличков и Цветан Петков от 12в клас. Продуктът е с цена 130 лв. (5 дни) и включва посещения на Национал ния курортен комплекс „Орфей”, манастирския комплекс „Кръстова гора – Св. Троица” пещерата „Иванова дупка”, архитектурен комплекс в с. Пловдивци (строен преди 200 г.), Кристалната зала„Родопски кристал” в Мадан, туристическия комплекс „Бели брези” край Ардино (разположен в уникална за Балканския полуостров естествена брезова гора), както и участие в събора „Миньорски празник”.


Изработване на конкурентно-способни туристически продукти в землищата на София-Лъки-Рудозем-Мадан-Ардино-София

Цена: 130 лв.
Ден 1. – Тръгване от автогара София в 08:00 часа с двуетажен автобус. След пристигането в гр. Лъки, кратка почивка за разглеждане на града, след което посещeние на манастира Кръстова гора. Може би най-известното място в общината, където всяка година се стичат хиляди хора - вярващи или не, заинтригувани от историите за това място. Основен поклоннически център в община Лъки с всенародна известност е манастирския комплекс "Кръстова гора - Св. Троица", който е изграден в местността Кръстова гора. Няма никакво съмнение, че на този родопски връх е съществувал някога манастир, разрушен през изменалите векове. За това ясно говорят запазените зидове, обработени камъни, разкритите основи на старата църква, камъни със следи от свещи по тях а също и намерените в земята кръстове от бигор.
След разглеждането на манастира се отбиваме до местно хубаво ханче и се отправяме към местен хотел, където ще се подготвим за малък поход към Имарет дере В дебрите на Преспанския дял на Средните Родопи, на юг от с. Манастир, блести със своята чиста природна красота местността „Имарет дере“. Тя е разположена сред безкраен океан от планински възвишения, обрасли с вековни иглолистни гори. По живописни пътеки се стига до връх „Свобода“ и връх „Преспа“, в близост до които са построени туристически хижи, които носят техните имена. Тук се намират къщата на Пейо Шишманов – организатор на революционното четническо движение срещу турците през 1900-1908 г. В местността е издигнат паметник в чест на Илинденско-Преображенското въстание от признателните потомци в Лъкинския край.„Имарет дере“, с красивата си природа и условия за туризъм, е включен в Националния курортен комплекс „Орфей“.
След добрата разходка се прибираме в хотела, където ще прекараме вечерта. А на другия ден ще станем свидетели на местен събор „Миньорски празник” който се провежда през последната седмица на м. Август. Събитието е доста голямо за град Лъки, като се събират хора от всички околни местности. След доста забавления, ще се отправихме с местен екскурзовод към пещерата „Иванова дупка”. След което се връщаме към хотела.

Ден 2. – След закуска се отправяме към църквата „св. Троица” В с.Югово е декларирана като паметник на културата с местно значение. Тя е много интересна в архитектурно и историческо отношение. Построена е през 1842 г. и представлява трикорабна псевдобазилика с външна галерия пред западната стена. Притежава изящна каменна камбанария, увенчана с луковичен купол. В интериора са запазени стенни иконописи, рисувани до началото на 70–те години на ХІХ век. Иконостасът е таблен с резбована венчилка и рисувани двери, с ценни икони от 1846 г. и 1851 г. След разглеждане на църквата отпътуваме към град Рудозем.

Ден 3. - Пристигаме след кратък път от Лъки и се настаняваме в хотел 'Викторио''. Гостите на хотела могата да се насладят на релаксиращото шумолене на един от големите притоци на река Арда настанени удобно в приятната обстановка на лятната градина на хотела.
След обяд в хотела тръгваме на разходка из Сините скали - скално образувание в самия гр. Рудозем. Ще видиме също така и отломки - следи от пещерно селище, множество тракийски могилни некрополи, късноантични некрополи в м.Курбанище и крепост в м.Ченгене хисар. Спираме за почивка докато разглеждаме римския път и архитектурен комплекс в с. Пловдивци строен преди 200 г. След това до края на деня има свободно време за гостите , който ще могат да се отдадът на планински, селски, етно, конен, екстремен, ловен, риболовен, еко, културен, и други видове туризъм. Също така могат да гледат някой от автентичните заниятия на града Характерни за общината - тъкачество и изработка на губери, родопски халища и козяци.Вечерта почиваме в хотела , готови за следващата дистинация.

Ден 4. – Пристигаме в град. Мадан, тук основната ни цел е посещаване на Кристалната зала„Родопски кристал”.
Кристална зала "Родопски кристал" е една от най-големите забележителности на гр. Мадан. Създадена е през 1984 г., съхранява 581 минерални образеца и е член на Международната асоциация на минераложките музеи. Залата се намира на ул. "Явор" 1, в центъра на Мадан, който отстои на 110 км от Пловдив, на 42 км от Пампорово, на 30 км от Смолян и на 25 км от Златоград. Рудодобивът в Маданския регион води началото си от дълбока древност. Отделни находища са открити и разработени още от траките. По-късно изследователят на балканските земи, френският геолог Ами Буе, прави първите научни изследвания в Родопската област. В началото на XX век първият български геолог Георги Бончев преминава по тези места, събира минерални образци и описва някои от находищата. Малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми на галенита и сфалерита, повечето от които са уникални.Впечатлявящи са със значителните си размери кубовете и кубооктаедрите на галенита. С голяма научнопознавателна стойност са недоизградените и с негативни форми галенитови кристали. Най-разпространеният цинков минерал е сфалеритът. Неговото название идва от гръцката дума "sphalera", което означава лъжлив, измамлив.
Тук могат да се видят кафяви, жълти и зелени клейофани, антрацитно черни марматити. Великолепни са рядко срещаните кристални форми на златистожълтите халкопирити. Богата е гамата от разновидности на най-разпространения в природата силикатен минерал - кварца. Красиви са кристалните групи от воднобистри планински кристали - прозрачни разновидности на кварца. Многобройни са нюансите на различно оцветените кварцови кристали, виолетовия аметист, черния морион и опушения кварц.Тук могат да се видят и представители от голямата група на ахатите, които с преливащите си ивици радват окото и възбуждат човешкото въображение и затова се използват в ювелирната промишленост.Най-често срещаният минерал от групата на карбонатите е калцитът, наблюдаван в най-различни кристални форми: ромбоедри, скаленоедри, призми, пинакоиди и др. Съдържанието на манган определя розовия цвят на манганокалцита и рядко срещания родохрозит.Милиони години търпеливо е работила природата, сътворявайки своите неповторими произведения. Вечният стремеж на човека към познанието и упоритият му труд разкриват нейните тайни, за да потвърдят думите на големия минералог акад. А. Е. Ферсман "На мене ми се иска да извлечем сивия, на пръв поглед неугледен материал от недрата на земята и в слънчевата светлина да го направим достъпен за човешкото съзерцание и разбиране, подобно на благоухаещите цветя".
След разглеждането на всички зали, малка почивка из града, обяд в приятна обстановка и отпътуване към град Ардино.
Пътувайки към Ардино минаваме през Дяволски мост - старинен мост над река Арда на 10 км от града по екопътека / черен път и правим малка почивка там.След пристигането ни в града ще се настаним в Комплекс "Брезата" , който се намира в туристически комплекс "Бели брези".Той е разположен в единствената и уникална по рода си естествена брезова гора на Балканския полуостров .Естественият брезов резерват е с обща площ 3680 декара. Лечебните свойства на чистия и свеж въздух в местността са всеизвестни и безспорни не само в пределите на България, но и по света. Разполага с хотел, механа, лоби бар, конферентна зала и лятна тераса. В процес на довършване са помещенията за фитнес и сауна, както и детската площадка за забавления на най-малките гости. Хотелът включва 1 луксозен апартамент с джакузи.Но няма да се задържаме много там, защото след обяда тръгваме по екопътеките на гр.Ардино.След разходката ще се отскочим до крепостта “Кривус” край с.Башево . За нея споменава още византийският летописец Георги Акрополит.Не далече от крепостта е природната забележителност “Хладилника” - Намира се северно от гр.Ардино, до устието на река “Давидковска”, при вливането и в река “Арда”. Представлява хладилна пещера, може да се използва за естествен хладилник. През топлите месеци лъха студен въздух. След 30минутна почивка тръгваме с градския транспорт до другия край на града до Тракийската крепост “Калето” , Която е обяване за историческото място с площ от 0,5 ха находящо се на 500 м от тракийското светилище “Орловите скали”. Крепостта е изцяло разрушена. От там пеша до Тракийското светилище “Орловите скали” - На около два километра от града. На високите скали има издълбани 97 скални ниши с размери 32-45-50. Дълбочината им е 8-12 см. Предполага се, че в тях са поставяни оброчни плочи или глинени съдове, свързани с култа към умрелите. Такива ниши има и в скалите до селата Безводно, Сухово и Дъждовница. По голямата част от пътя е достъпен за високопроходим автомобил, а останалата част – пеш. След изморителния ден се прибираме в комплекса, вечерта се прекарва с богата вечеря.

Ден 5. – На следващия ден кратка обиколка из града, след което ще се отправим към София.
Изготвили:                                                           Проверил:
Борислав Аличков	                                                     Юлия Коева
Цветан Петков
от 12в. клас


                                108 СОУ „Никола Беловеждов”
                                       Гр.София
                                         2008г.



3. „Разработване на конкурентноспособен туристически продукт в района на Нова Загора, Ямбол и Болярово“ с автори Михаела Борисова и Радостина Владимирова от 12 в клас. Продуктът е с цена 141 лв. (5 дни) и включва посещения на селищните могили край селата Сокол („Химитлията”), Дядово и Езерово, Новозагорско (бронзовата епоха); кръста „CRUX ANSATA“ (един от знаците на древноегипетската цивилизация, символизиращ живота и безсмъртието); църква „Св. Георги” (построена през 1737 г.), историческия музей и астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол и резервата „Кабиле” край града с останките на някогашния „град на Зевс”; етнографския музей в Болярово. Продуктът предлага и возене с каруци, разходка с корабче в яз. „Шарково” и спа- и терапевтични процедури в балнеокурорта „Стефан Караджово”.


Разработване на конкурентно-способен туристически продукт в района на Нова Загора, Ямбол и Болярово


Изготвили:	                                             Проверил:
Михаела Борисова	                             		Юлия Коева  
Радостина Владимирова
12 в клас
				108 СОУ”Н.Беловеждов”
				    Гр.София
				     2008г.
1 ден
1. Тръгване от София (стадион В. Левски) в 08:00h с автобус на фирмата (разполагащ с климатик; TV.).
2. Пристигане към 12:00h в село Сокол (Нова Загора), където ще се докоснете до останките от селищната могила „Химитлията”. Тя е с диаметър 100 метра височина 9 метра.Според керамиката и находките намерени в нея се предполага, че е построена в началото на бронзовата епоха.
3. След което ще се отправим към историческите разкопки при селищните могили в селата Дядово и Езеро,те също датират от бронзовата епоха.Преходът ще се осъществи с конe (останалата част от групата, които не биха се осмелили, ще имат възможността да преминат маршрута с каруци).
4. Последната спирка от обиколката ни в Новозагорско е посещението на един от символите древноегипетската цивилизация кръстът „CRUX ANSATA”, символизиращ живота и безсмъртието. Поставяли го в ръцете на мумиите за да обезсилят враговете им, възприемал се като ключ, който съчетавал в себе си духовното, материалното и мъдростта.
5. След този изпълнен с неповторими преживявания и емоции ден е време да се отправим към хотела, който ще Ви предложи добра кухня, уютна обстановка и спокойна атмосфера.

2 ден
1. Закуска в 08:00h
2. В 9:30h ще се отправим към следващите обекти, намиращи се в град Ямбол. Първата ни спирка- старинната църква „Св. Георги”, построена през 1737г.През Освободителната руско-турска война храмът е напълно опожарен, а през 1882г.-възстановен.Там ще научите и други интересни факти,свързани с многовековната й история.След което ще разполагате с 2 часа свободно време, през което можете да посетите местните ресторанти.
3. Ще се срещнем отново в 14:00h на същото място (пред църквата)
4. Ще се отправим към историческия музей представляващ едно от най-големите богатства на града.
5. Веднага след това се насочваме към астрономическата обсерватория и планетариум.
6. Към 16:30h ще пристигнем в резерват „Кабиле”.Там ще имате възможността да видите останките на някогашния „град на Зевс”.Главния археолог на проучванията ще Ви „пренесе” в миналото, като разкаже за функцията и значението на останките.

7. Отправяме се към гора Ормана, където ще вечеряте и пренощувате в хижа.

3 ден
1. Закуска в 8:30 часа.
2. В 9:30 поемаме по кратка екопътека, чиито преход отнема около 45 мин., в края на която ще ни чака и нашият автобус.
3. Отправяме се към балнеокурорта „Стефан Караджово” , където ще можете да се насладите на различните видове спа- и -терапевтични процедури, извършвани от специализиран пресонал и съвременна апаратура.
-местоположение- курорта е към Югоизточна България, близо до съседните Турция и Гърция. Стефан Караджово е на 350м. надморска височина, сред озеленена плодородна местност и обширни иглолистни насаждения.
- минерална вода - по физико-химична характеристика тя е хипотермална, слабоминерализирана, със съдържание на флуор 0,9 мг/л. Водата е бистра, безцветна, без мирис, с приятен вкус.
- климат - той е преходно-континентален със средиземноморско влияние. Лятото е горещо, зимата е мека, пролетта настъпва рано-към края на февруари, а топлата и слънчева есен докъм средата на декември.Облачността и валежите са умерени, относителната влажност на въздуха е под умерената, мъгливостта е слаба. Посочените климатични особености са характерни за крайните южни райони на страната, които обуславят мек, щадящ климат за организма през пролетта, есента и зимата и сухо и горещо време през летните месеци. Тези особености позволяват безпрепятственото целогодишно провеждане на балнеолечението и са особено благоприятни при някои видове заболявания, които се включват в основния лечебен профил на курорта.
- прилагани лечебно профилактични методи-широко се прилага външното балнеолечение с въглекисели вани, хидротерапевтични вани с билкови екстракти и лекарствени медикаменти, процедури в басейн; иригации и инхалации, слънце-въздушни бани и плуване, лечебен масаж, електро-светлолечебни процедури, парафинолечение и други топлолечебни процедури и т.н.
- курортна база-в Стефан Караджово през последните години е построен един от най-импозантните санаториуми в страната, оригинално и красиво оформен, с всички удобства на вътрешна архитектура, собственост на ДФ „Социален отдих” (2 звезди). Другите балнео-физикални процедури се извършват в изградената в непосредствена близост нова модерна балнео-физиолечебница, която обслужва и другите посетители на курорта.
4.Осигурен е обяд, вечеря и закуска преди отпътуване.

4 ден
1. След закуска в 9:30 часа се отправяме към Болярово, за да посетим етнографския музей в града, след което ще имате 2 часа свободно време, и възможността да посетите местните кафенета и ресторанти. Това е един от най-чистите ни в екологично отношение градове,разположен на северните склонове на Странджа.

2. В 13:30 часа ще се срещнем отново на същото място /пред музея/ , за да продължим към следващия обект от нашето пътуване, а именно язовир Шарково.
3. Желаещите да ловят риба ще имат тази възможност,а останалите биха могли да се насладят на незабравима разходка, която ще се осъществи с малко корабче.

4. От направения улов през деня, спокойно може да бъде приготвена и вечеря /на барбекю/ , или желаещите да опитат нещо друго, могат да хапнат в местната гостилница.
5. След вечеря ще се отправим към Болярово, където ще пренощуваме в хотел 3 звезди.

5 ден
1. Закуска в хотела от 8:30 часа.
2. В 9:30 часа отпътуване към София.
3. Пристигане в столицата, на стадион В. Левски около 14:00 часа
Цена: 141лв.


 Юлия Коева, учителка
108 СОУ “Н. Беловеждов“, София