2009 – ГОДИНА НА ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ

През тази година България и Япония честват 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите връзки между тях. По този повод се провежда Година на японско-българската дружба (2009) под патронажа на Негово императорско височество японският принц Акишино и президентът на България Георги Първанов. По време на посещението на българския президент в Япония (25–29.І.2009 г.) двете страни потвърдиха намерението си за разширяване на приятелските взаимоотношения, като мероприятията, които се планират през 2009 г. трябва да дадат нов тласък на двустранното сътрудничество.

Съставена е разнообразна културна програма, която включва над 30 събития, които ще бъдат показани в София и в големите градове на страната. Официалното откриване на честванията беше направено на две места: на 1 февруари във Варна във Фестивалния конгресен център, и на 3 февруари в София на сцената на Националната опера и балет с мащабен концерт на японски барабани – уадайко, и в изпълнение на традиционна японска музика.

Между по-важните мероприятия в Япония, посветени на годишнината, са: Изложбата Тракийските съкровища от България (170 тракийски съкровища, които не са били показвани преди това в Япония – изложбата вече се радва на огромен успех); Изложба „Кирилицата – азбука на България, азбука на Европа”; Изложба детски рисунки „Река Дунав” (по проект „Река Дунав и децата”, в който участва и България, и към който в Япония проявяват голям интерес); Дни на българското кино; Уъркшоп на български тъкани и багри; различни концерти, турнета, изложби и театрални постановки (мероприятията са публикувани на страницата на Българското посолство в Япония).

„ГЕОграфия ‘21”, което още в своя първи брой публикува оригинални материали на японски автори, в Годината на приятелство с Япония ще обнародва поредните японски статии, написани специално за списанието.